Generaal Middendorp in Winschoten
NOS NieuwsAangepast

'Fijn gesprek' met legertop houdt ouders niet af van gang naar de rechter

Een fijn gesprek, noemt de moeder van een van de omgekomen militairen in Mali de ontmoeting met generaal Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten. "Het was open, eerlijk en duidelijk. Ik ben er tevreden over", zegt Greetje Groenbroek, de moeder van sergeant Henry Hoving in het programma Nieuws & Co op Radio 1.

Maar ze blijft erbij dat grondig onderzocht moet worden wie bij Defensie verantwoordelijk is voor de dood van haar zoon. Juridische stappen zijn wat haar betreft dan ook nog steeds aan de orde. "Er is sprake van dood door schuld."

Nabestaanden

Commandant Middendorp bezocht in Winschoten de nabestaanden van Hoving en korporaal Kevin Roggeveld. Zij kwamen juli vorig jaar op missie in Mali om doordat een mortier te vroeg ontplofte. Behalve de ouders van Hoving was ook de vader van Roggeveld bij het gesprek.

"We spraken een beetje als ouders onder elkaar," zegt Groenbroek. "Heel relaxt en ontspannen. Geen krachtige taal van zijn kant. Wij hebben herhaald wat we gisteren ook al hebben gezegd. Het is de schuld van Defensie dat dit is gebeurd."

Gisteren werd in een vernietigend rapport duidelijk dat Defensie fout op fout heeft gestapeld rond de missie in Mali. Het doorgaan van de missie werd belangrijker gevonden dan de veiligheid van de uitgezonden militairen.

Excuses aanvaard

"Middendorp heeft excuses aangeboden en die heb ik aanvaard, natuurlijk", zegt Groenbroek. "Hij heeft er persoonlijk niet van geweten, en dat geloof ik."

Middendorp had tegenover de nabestaanden geen verklaring voor het ongeval. Tegenover journalisten zei hij dat Defensie er alles aan zal doen om herhaling te voorkomen.

'Als Middendorp dit had geweten, had hij de jongens niet met dit materiaal laten werken.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl