De luchthaven van de Koerdische stad Erbil
NOS NieuwsAangepast

Irak, Iran en Turkije willen grensbewaking Koerdisch gebied overnemen

Het centrale gezag in Bagdad wil samen met Iran en Turkije de bewaking van de grenzen van de Koerdische autonome regio in Irak overnemen. De buurlanden willen op deze manier de Koerden straffen voor hun referendum over afscheiding van Irak. Maar de regering van de Koerdische regio wil de controle van de grenzen niet uit handen geven.

Twee dagen geleden maakte de kiescommissie bekend dat 92 procent van de Iraakse Koerden voor een onafhankelijk Koerdistan heeft gestemd. De buurlanden zijn woedend dat de Koerden het referendum hebben doorgezet en zinnen op strafmaatregelen.

Isolement

Irak, Iran en Turkije dreigen de Koerden te isoleren van de rest van de wereld. Irak heeft alle internationale luchtvaartmaatschappijen gevraagd niet langer te vliegen op de Koerdische steden Erbil en Suleimaniya. De boycot gaat in om 18.00 uur Nederlandse tijd. Maatschappijen Lufthansa en Austrian Airlines zeggen alle vluchten naar Erbil komend weekend te annuleren.

Vliegmaatschappijen uit Turkije, Egypte en Libanon die geregeld vliegen op Iraaks Koerdistan, hebben gehoor gegeven aan de oproep van Bagdad.

Bagdad wil met de sanctie bereiken dat de Koerden het gezag over hun vliegvelden overdragen aan de centrale regering.

Iran en Turkije

Iran, dat net als Irak een Koerdische minderheid binnen de grenzen heeft, verbiedt Iraanse transportbedrijven nog langer vrachtwagens met olie en olieproducten van en naar Iraaks Koerdistan te laten rijden.

Turkije, het derde land in de regio met een grote Koerdische gemeenschap, dreigt de oliepijplijn tussen Kirkuk en Turkije af te sluiten en verder alleen nog oliezaken te doen met de regering in Bagdad. De olie-inkomsten zijn van cruciaal belang voor de Iraakse Koerden. Ook dreigt Turkije met militaire actie tegen de Koerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl