SpaceX-topman Musk sprak over de 'Big Fucking Rocket' op een conferentie
NOS NieuwsAangepast

Met een raket van New York naar Shanghai in een half uur?

Het Amerikaanse bedrijf SpaceX wil raketten gaan inzetten voor het reizen op aarde. Volgens topman Elon Musk is het mogelijk om binnen een uur naar elke plek op de planeet te reizen.

SpaceX is bezig met de ontwikkeling van een raket met de werktitel BFR, de 'Big Fucking Rocket'. Hij moet over een paar jaar worden ingezet voor reizen naar Mars, maar kan ook worden gebruikt voor reizen op aarde, zei Musk op een internationaal ruimtevaartcongres in Australië.

In zijn presentatie liet Musk animaties zien van mensen die in New York met een veerboot naar een lanceerplatform varen. Ze stappen vervolgens in een raket die in een baan om de aarde wordt geschoten. Amper een half uur later landt de BFR op een drijvend platform in Shanghai.

Big F*cking Rocket

De BFR heeft een maximumsnelheid van 27.000 kilometer per uur. Een vlucht van Londen naar New York gaat volgens Musk een half uurtje duren en in vijftig minuten vlieg je van Sydney naar Zürich.

Het ruimtebedrijf experimenteert al langer met raketten die na landing kunnen worden hergebruikt. Dat moet de kosten van de raketvaart drukken.

2022

Over zijn Mars-plannen zei Musk op de conferentie dat de eerste, onbemande vlucht gepland staat voor 2022. Die vlucht is onder meer bedoeld voor onderzoek naar water.

"Vijf jaar is nog een hele poos", zei Musk. "Ik heb er vol vertrouwen in dat we er dan klaar voor zijn." Twee jaar later, in 2024, zou de eerste bemande vlucht naar Mars moeten worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl