NOS NieuwsAangepast

'Nieuw kabinet werkt aan hogere nettolonen'

De formerende partijen werken aan plannen voor flinke lastenverlichting via hogere nettolonen. Bekeken wordt op welke manier dat zou kunnen: het zou vorm kunnen krijgen door een nieuw belastingsysteem met nog maar twee schijven, aldus bronnen in Den Haag.

De doorrekening van de plannen door het CPB die eerder deze week terugkwam was voor de partijen aanleiding opnieuw naar hun plannen te kijken. De hele week is er gewerkt aan een nieuw financieel plan, aldus politiek redacteur Joost Vullings.

Middengroepen

Vooral voor de middengroepen, die tijdens de crisis flink getroffen zijn, willen de formerende partijen wat doen. Als het aan de nieuwe coalitie ligt, gaat iedereen die werkt minder belasting betalen.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door te kiezen voor een nieuw belastingsysteem met nog maar twee schijven: een lage schijf van ruim 35 procent en een hoog tarief van net onder de 50 procent.

Hierbij zouden miljarden vrij kunnen komen.

Een ding is zeker, die lastenverlichting gaat er komen.

Politiek redacteur Joost Vullings

Om een verlaging van de belasting op arbeid te financieren, zullen vermoedelijk een aantal belastingen omhooggaan. Zo ligt een btw-verhoging van 6 naar 8 procent voor de hand, ook om bijvoorbeeld vergroening te stimuleren. Hiervoor zou ook de energiebelasting verhoogd kunnen worden.

Om de lastenverlichting verder te financieren wordt volgens Vullings ook aan het verlagen van de hypotheekrenteaftrek gedacht. Mogelijk wordt de aftrek sneller afgebouwd, omdat anders de hoogste inkomens extra zouden profiteren als de belasting op lonen ook al omlaag gaat. Maar zowel btw als hypotheekrente zijn politiek gevoelige thema's en dus nog onzeker.

Meer ministers

Duidelijk is in ieder geval dat de ministersploeg van Rutte III groter zal worden dan de huidige ploeg. Een uitbreiding van in ieder geval vier ministers zou het plan zijn.

Zo komen er waarschijnlijk een minister van Landbouw, van Migratie en van Klimaat bij. Van die laatste is nog onduidelijk op welk departement dat zou zijn: bij Infrastructuur en Milieu of bij Economische Zaken. Mogelijk komt er ook een nieuwe minister voor Belastingzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl