Suzanne Schulting tijdens persconferentie in Thialf
NOS SchaatsenAangepast

Twintiger Schulting wordt ook als shorttrackster volwassen

Sinds deze week gaat Suzanne Schulting door het leven als twintiger. En dat zou wel eens een nieuwe fase kunnen markeren in de carrière van de shorttrackster.

De opmars van Schulting verliep tot dusverre stormachtig. Maar nu wordt het zaak om de keerzijde van haar onbesuisdheid uit te bannen: valpartijen en penalty's. Ook donderdag, op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijd in Boedapest, kreeg ze er weer mee te maken. Een diskwalificatie op de 1.500 meter, twee valse starts op de 500.

Leerschool

Het is een leerschool die ook Sjinkie Knegt heeft moeten doorlopen. De stabiele wereldtopper van nu had in het verleden ook zo zijn ongelukjes op het ijs. Al was zijn situatie iets anders dan die van Schulting.

"Bij mij is het allemaal veel rustiger gegaan. Ik deed de eerste vier jaar voor spek en bonen mee", zegt Knegt. "Maar zij kwalificeert zich meteen voor de wereldbekers en zit er meteen goed bij. Dat maakt het lastiger, denk ik. Het is dan moeilijk om rustig te blijven in je hoofd. Ze maakt zich te gauw te druk om randzaken. Dat moet ze zien te voorkomen."

Schulting, die toewerkt naar de Winterspelen in Pyeongchang, kan zich wel vinden in de woorden van de routinier. "Ik had wel in de gaten dat iedereen het heel erg interessant vond wat ik aan het doen was. En dat vond ik ook weer heel interessant. Terwijl ik die randzaken niet zo interessant zou moeten vinden."

Bondscoach Jeroen Otter vindt het volstrekt logisch dat de Schulting daar ontvankelijk voor was. "Vergis je niet, ze is een tiener. En er zijn heel veel prikkels die langskomen bij een meid van 19. Je wil eigenlijk niets missen. De wereld gaat aan je voorbij, zo zie je dat als youngster. Het is verdomd moeilijk om dan constant de focus te houden op de dingen die er daadwerkelijk toe doen op de Spelen. Dat maakt het voor haar uitdagend."

'Van elke penalty leer je'

Ook in de races moet Schulting op zoek naar de volwassenheid, waarmee ze valpartijen en straffen kan voorkomen. Het is een traject dat je moet doorlopen, weet Knegt uit eigen ervaring. "Hoe meer fouten je maakt, hoe beter je wordt. Van elke penalty leer je. Ik denk niet dat het slecht is dat ze af en toe tegen een straf oploopt."

Suzanne Schulting tijdens de WK in Rotterdam in maart

Schulting: "De WK in Ahoy zijn een belangrijk leermoment geweest richting de Olympische Spelen. Het was een groot evenement waar veel bij kwam kijken. Vooral op de zaterdag had ik mijzelf enorm veel druk opgelegd. Het liep niet zoals ik wilde. Ik wist meteen dat het zondag anders moest. Iets relaxter erin gaan. Soms moet je jezelf niet panisch heel veel druk opleggen, maar lekker gaan schaatsen en genieten van wat je doet."

Nooit bang

Tegelijkertijd vindt bondscoach Otter dat ze haar soms onbesuisde manier van rijden moet koesteren. "De manier waarop Suzanne de afgelopen jaren als een blinde de wedstrijden in ging en aanvallen pleegde, met soms een val of een penalty als gevolg, betekent wel dat je een bepaald karakter hebt. Een shorttracker is nooit bang. Dat is wat je wilt zien in een shorttracker."

Waar de twintiger Schulting geleerd heeft om de druk soms van zich af te schudden, is ze richting de Olympische Spelen ook uitgesproken ambitieus.

"Ik wil medailles gaan halen. Als ik kijk naar de prestaties het afgelopen seizoen en weet dat ik beter wil zijn dan toen, dan zit het er gewoon in. Het gaat lastig worden, maar ik wil het heel erg graag. Het zijn de Spelen. Daar wil ik geen zesde worden. Ik wil gewoon met een medaille naar huis gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl