Carlo Ancelotti
NOS VoetbalAangepast

'Ancelotti ging all-in en verloor alles'

Carlo Ancelotti heeft het veld moeten ruimen bij Bayern München. De 3-0 nederlaag in de Champions League tegen Paris Saint-Germain bleek de druppel voor de clubleiding. Volgens Erik Meijer, veelgeprezen analist bij tv-zender Sky in Duitsland en voormalig spits van onder meer Bayer Leverkusen, was er geen duidelijke speelwijze te ontdekken onder de Italiaan.

Kwam het ontslag van Ancelotti voor jou als een verrassing?

"Na zo'n wedstrijd tegen Paris Saint-Germain niet. Ik was in München om het duel voor Sky te analyseren, met onder anderen Lothar Matthäus. We schrokken allebei van Bayern, er zat weinig schwung in het elftal. Je staat na ongeveer tachtig seconden spelen al achter. Het is vanaf het begin van het seizoen geen geoliede machine. Bayern mist een duidelijk plan."

Clubpresident Uli Hoeness heeft gezegd dat vijf spelers niet door één deur konden met Ancelotti. Dan vul je toch automatisch namen als Franck Ribéry en Arjen Robben in?

"Als je ervaren jongens als Ribéry, Robben en Hummels in Parijs niet opstelt, dan ga je bij wijze van spreken all-in met poker. Bij Ribéry was het wel duidelijk dat zijn verhouding met Ancelotti niet optimaal was. Zijn shirt ging de hele dug-out door na zijn wissel tegen Anderlecht. Dat gedrag was een regelrechte aanval op de trainer. Robben reageerde woensdagavond heel netjes op vragen, maar ook hij heeft regelmatig niet gespeeld. Het borrelde in München."

Was de keuze voor Ancelotti, na Pep Guardiola, een verkeerde?

"Guardiola is zo bezeten dat hij na een bepaalde tijd een time-out nodig heeft, want anders wordt hij gek van zichzelf. Ik kon mij voorstellen dat de spelers even toe waren aan een rustige coach, een vaderfiguur, een type Jupp Heynckes. Zo iemand is Ancelotti. Maar het functioneerde uiteindelijk niet, ondanks het kampioenschap van afgelopen seizoen. Dan kun je achteraf stellen dat de keuze verkeerd heeft uitgepakt."

De vraag is nu wie Ancelotti moet opvolgen. Op wie zet jij je geld?

"Ik denk dat voormalig Dortmund-trainer Thomas Tuchel op dit moment de beste keuze is. Hij is qua werkwijze vergelijkbaar met Guardiola en kan weer een duidelijke lijn aanbrengen in het spel van Bayern, want die valt nu niet te ontdekken. Daar is behoefte aan. Julian Nagelsmann doet het goed bij Hoffenheim, maar is in mijn ogen nog niet klaar voor het grote werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl