NOS NieuwsAangepast

Geen gipsvluchten meer voor pechvogels op de piste

Elk wintersportseizoen vlogen speciale gipsvluchten skigewonden terug naar Nederland. Maar Tyrol Air Ambulance, de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij die de vluchten uitvoert, stopt met de dienst.

"Het was voor hen niet meer rendabel", zegt Marcel van der Meulen directeur van SOS International in het NOS Radio 1 Journaal. "Het aantal gipsvluchtpatiënten daalt al jaren."

Normale vlucht

Wie komend wintersportseizoen op de piste een been breekt of ander letsel oploopt, zal voortaan met een gewone lijnvlucht, regulier ambulancevervoer of een taxi naar huis worden gebracht. "De Nederlanders komen dus echt wel terug", aldus Van der Meulen.

Volgens de directeur hadden de gipsvluchten wel een groot nadeel. "Iedereen moest wachten tot een vliegtuig met alle patiënten tegelijkertijd vertrok. Ook skiet niet iedereen in de buurt van Innsbruck of woont iedereen in de buurt van Rotterdam."

Frankrijk

Sinds vier jaar zijn er al geen gipsvluchten meer vanuit Frankrijk. "Daar heeft niemand eigenlijk wat van gemerkt", zegt Marcel van der Meulen.

Gipsvluchten werden sinds de jaren 80 georganiseerd door Tyrol Air Ambulance samen met nationale en internationale alarmdiensten. Ze landden op Rotterdam The Hague Airport.

Het afgelopen wintersportseizoen repatrieerden ongeveer vijftig pechvogels met een gipsvlucht. Voor mensen die een aanvullende wintersportdekking hadden, werd het vergoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl