AFP

Het dodental door een uitbraak van de pest op Madagaskar is opgelopen tot 19. Eind juli brak er long- en builenpest uit op het eiland, een van de weinige gebieden op aarde waar de ziekte nog voorkomt. Ongeveer honderd eilandbewoners zijn besmet geraakt.

De infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, die door ratten en andere kleine zoogdieren via de vlooien wordt verspreid.

Elk jaar is er een uitbraak van pest op Madagaskar, maar dit jaar is die vroeger en heviger dan anders. De eerste dode dit jaar viel op 28 augustus. Het was een man die stierf in een taxi, op weg naar een plaats aan de oostkust.

Dansen met lijken

Twee mensen die in contact met hem waren geweest, gingen ook dood. De ziekte kan met antibiotica worden bestreden, maar is binnen 24 uur fataal als de bacterie de longen bereikt.

De slachtoffers komen uit alle regio's van het grote eiland ten oosten van Afrika, ook in de hoofdstad Antananarivo. Daar stierf een meisje dat zou hebben meegedaan aan een ceremonie waarbij dode familieleden worden opgegraven en er met de lijken wordt gedanst.

STER reclame