Chris Froome ANP

Waar sommige wielerploegen tegenwoordig de sponsorcontracten bij elkaar moeten schrapen, lijkt het geld bij Team Sky bijna als vanzelfsprekend binnen te stromen. De ploeg heeft nu de cijfers over 2016 bekendgemaakt en die zullen door veel andere wielerploegen vermoedelijk als jaloersmakend worden ervaren.

Zo is duidelijk dat het budget van de Britse formatie, met viervoudig Tourwinnaar Chris Froome en Wout Poels in de gelederen, in 2016 tot liefst 35 miljoen euro is gestegen.

Tour Racing Limited, de eigenaar van wielerploeg Sky, is volgens de Britse wet verplicht de boekhouding openbaar te maken.

Sponsorinkomsten

Wat blijkt? De stijging in het budget zit 'm voornamelijk in de toename van sponsorgelden. De twee voornaamste geldschieters (telecommunicatiebedrijf Sky UK Limited en communicatiebedrijf 21st Century Fox) maakten in 2016 ruim 7,5 miljoen euro meer over dan in 2015.

Chris Froome rijdt met Team Sky over de Champs-Élysées ANP

Bij de formatie van onder anderen Poels (en vanaf 1 januari ook Dylan van Baarle) ging vorig jaar liefst 27,7 miljoen euro op aan salarissen. Daarvan zou volgens berichten jaarlijks 4,5 miljoen euro worden uitgekeerd aan Froome.

Twee keer zoveel

Sky beschikt volgens veel insiders al jaren over het grootste budget van alle achttien WorldTour-ploegen.

Vorige maand nog verklapte manager Jonathan Vaughters van Cannondale dat hij zestien miljoen euro nodig had om als een volwaardig WorldTour-team te kunnen functioneren. Hij kwam toen nog zeven miljoen euro tekort.

Lotto-Jumbo

Ook de Duitse formatie van Sunweb zou over niet meer dan de helft van het budget van Sky beschikken. De enige Nederlandse WorldTour-ploeg, Lotto-Jumbo, moet het doen met ongeveer een derde.

STER reclame