Bernard Welten in 2011 bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de politie
NOS NieuwsAangepast

Korpsadviseur Welten in maart weg bij politie

De voormalige Amsterdamse korpschef Bernard Welten vertrekt per 1 maart 2018 op eigen verzoek als korpsadviseur bij de politie. Er was ophef over zijn salaris, dat hoger is dan een ministerssalaris. Vorig jaar kreeg hij ruim 267.000 euro. Met zijn vrijwillige ontslag bespaart de politie 700.000 euro.

Minister Blok had een moreel appèl op Welten gedaan voor salarisverlaging. Hij levert vier jaar salaris in. De oud-korpschef krijgt wel eenmalig 15.000 euro bruto, als compensatie voor pensioenverlies.

Welten blijft tot drie jaar na zijn ontslag als extern adviseur werkzaamheden verrichten voor de politie, voor drie dagen per maand. Hij krijgt daarvoor het wettelijke uurtarief dat geldt voor de inhuur van overheidsadviseurs.

Afspraken

Welten werkte tot 2011 als korpschef in Amsterdam, maar bleef daarna in dienst als adviseur met behoud van salaris en woning. Hij had daar recht op, op grond van een afspraak die was gemaakt toen hij in 2003 van Groningen naar Amsterdam kwam. Hij koopt het deel van zijn woning dat in eigendom is van de politie over tegen de bewoonde waarde.

De gesprekken met Welten lopen sinds het begin van 2016. Welten besloot toen om het gesprek aan te gaan omdat hij zich niet kon vinden "in het beeld dat de afspraken die zijn gemaakt toen hij korpschef werd bij Amsterdam-Amstelland oproept".

"Het gesprek heeft ertoe geleid dat ik op 1 maart 2018, meer dan vier jaar voor het bereiken van mijn AOW-leeftijd, bereid ben vrijwillig af te zien van mijn doorlopende aanspraken. Dit besluit stelt mij in staat om de komende jaren met veel energie mijn werkzaamheden op een andere manier te verrichten", zegt Welten.

Reacties

Minister Blok schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij Welten erkentelijk is voor de "betekenisvolle beweging".

Korpschef Akerboom bedankt Welten in een reactie voor zijn inzet. "Bernard Welten heeft zich in de afgelopen 43 jaar in veel verschillende functies ingezet voor de politie. Daar zijn we hem zeer dankbaar voor", zegt hij. "We zullen, waar mogelijk en nodig, de komende jaren een beroep blijven doen op zijn uitgebreide kennis van het politiewerk en van het veiligheidsdomein."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl