NOS NieuwsAangepast

NS dreigt machinisten die veiligheid in gevaar brachten met ontslag

De NS heeft 42 machinisten een brief gestuurd waarin gedreigd wordt met ontslag. Volgens de spoorwegen hebben ze de veiligheid van reizigers en collega's in gevaar gebracht na een bijeenkomst van het Amsterdam Machinisten Kollektief (AMK). Sommige machinisten trokken aan noodremmen of dreigden op het spoor te springen.

De leider van de AMK-bijeenkomst, een machinist met 38 dienstjaren, is ontslag aangezegd. Als de andere machinisten zich nog eens misdragen, worden ook zij ontslagen.

Het Amsterdamse collectief kwam vrijdagmiddag 7 juli bijeen op het station van Amsterdam. Er werden honderden collega's verwacht, maar uiteindelijk kwamen er een stuk of vijftig. Onderling spuiden ze hun frustratie over het beleid van de NS.

Na het overleg liep de groep rond op het station waar ze dus onder meer aan noodremmen trokken. Daarop werd besloten om het treinverkeer helemaal stil te leggen.

Reactie vakbond en NS

Vakbond FNV Spoor ondersteunt het collectief en de ontslagen machinist met een jurist. Henri Janssen van FNV Spoor zegt dat de vakbond absoluut niet gecharmeerd is van de toon van het AMK. "Maar ontslag en een schriftelijke waarschuwing voor wat er is gebeurd, is overdreven." Van de 43 aangeschreven machinisten zijn er 15 lid van FNV Spoor.

De NS wil verder geen commentaar geven omdat de ontslagprocedure nog loopt.

Scherpe toon

Het AMK is vooral actief op Facebook, de toon is vaak scherp. "Wij zijn het zat om badinerend te worden aangesproken en te worden behandeld als een nummer door een of andere omhooggevallen HBO-proleet die zichzelf manager (van wat?) mag noemen", staat onder meer te lezen in een van de artikelen.

Volgens het AMK zijn er alleen enkele "onverlaten" geweest die aan de handrem trokken. In het artikel voorafgaand aan het werkoverleg riep het AMK echter wel op tot actie. "Personeel wordt door het AMK niet opgeroepen om treinen stil te zetten, maar uitsluiten doen wij niets. Ook is wellicht een ludieke actie mogelijk."

Bij het NS-personeel is al langere tijd onvrede over het personeels- en veiligheidsbeleid. Dat leidde al eerder tot acties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl