Vrees voor verspreiding van 'supermalaria'
In Zuidoost-Azië is een vorm van malaria opgedoken die niet of nauwelijks gevoelig is voor medicatie. In Cambodja zijn plaatsen waar 60 procent van de besmette mensen moeilijk of niet meer te behandelen zouden zijn. Wetenschappers vrezen voor verspreiding naar andere werelddelen.
"In Noordwest-Cambodja is de nieuwe vorm voor het eerst gezien", zegt Bart Knols, medisch entomoloog bij de Radboud Universiteit Nijmegen. "Besmette mensen werden behandeld met artemisinine, het middel dat we altijd gebruiken. Maar daarmee bleek dat genezing veel moeilijker verliep of soms zelfs helemaal niet meer lukte."
De moeilijke behandelbare malariaparasiet heeft zich volgens Knols verspreid naar Thailand, Laos en Vietnam. "Dat is zeer zorgwekkend en men is als de dood dat die parasiet zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld via een reiziger naar Afrika. Daar is de verspreiding van malaria redelijk staande gebracht. Het zou een ramp zijn als deze parasiet zich daar gaat verspreiden."
De landen in Zuidoost-Azië reageren alert op de uitbraak volgens Knols. Er worden andere middelen dan artemisinine gebruikt. Maar het is volgens de medisch entomoloog een kwestie van tijd voordat ook daarmee weer problemen met resistentie ontstaan. "Je zou een goed malariamiddel alleen in moeten zetten in het ziekenhuis. Maar de industrie wil dat iedereen het middel koopt en dan is de kans op het ontstaan van resistentie vele malen groter."