NOS NieuwsAangepast

Computer verslaat mens in spelshow

In de VS is supercomputer Watson sterker gebleken dan twee menselijke tegenstanders in de quiz Jeopardy. Dat is een populaire spelshow op de Amerikaanse tv waarbij kennisvragen beantwoord moeten worden die worden voorgelezen door een presentator.

De strijd duurde drie afleveringen. Watson, een computer van IBM, moest het opnemen tegen twee van de beste tegenspelers uit de 50-jarige geschiedenis van Jeopardy: de 36-jarige Ken Jennings, een computerwetenschapper uit Seattle, die zeven jaar geleden 74 ronden ongeslagen bleef in de quiz en Brad Rutter (33), die het meeste prijzengeld in de wacht sleepte.

In de eerste ronde van maandag was de stand nog gelijk, maar na drie afleveringen bleek Watson de sterkste.

Bijzonder

IBM heeft 75 miljoen euro besteed aan Watson. De machine, die is vormgegeven als een groot zwart scherm, drukte met een robotarm op een zoemer om het goede antwoord te kunnen geven. Een computerstem las Watsons antwoorden voor.

Het bijzondere aan de computer is dat hij uit zijn grote geheugen niet alleen snel een enorme hoeveelheid gegevens kan reproduceren, maar dat hij kan praten en ook de spelpresentator kan volgen. Watson kan dus gesproken taal begrijpen.

Dat is een belangrijk verschil met IBM-computer Deep Blue, die in 1997 regerend wereldkampioen schaken Garri Kasparov versloeg.

Miljoen

Door het winnen van de spelshow heeft Watson een miljoen dollar gewonnen. IBM had van tevoren al aangekondigd dat geld weg te geven aan goede doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl