ANP

Drie dagen na een van de beste wereldkampioenschappen wielrennen ooit zit de Noorse organisatie in Bergen met de handen in het haar. De kosten zijn de pan uit gerezen: ruim zeven miljoen euro meer dan begroot.

Het is niet geheel ongebruikelijk dat na een toernooi of sportwedstrijd blijkt dat het allemaal een tikkeltje duurder is uitgepakt dan vooraf bedacht. Maar wat wel nieuw is: de reactie van de plaatselijke bevolking. Inwoners van Noorwegen zijn spontaan een inzamelingsactie gestart via sociale media. In nauwelijks drie dagen is er al meer dan 300.000 euro gedoneerd.

'Geld stroomt binnen uit het hele land'

Het ontroert de organisatie. "Het overweldigt ons", is de reactie op de Facebook-pagina van de WK in Bergen. "Nederig en trots zijn we dat de Noren zo achter de organisatie gaan staan en zelf met een actie komen. Het geld stroomt binnen vanuit het hele land. We hebben al meer dan drie miljoen kronen binnen."

Noren doneren massaal geld aan WK-organisatie

De voornaamste reden achter dit initiatief: de Noren zijn trots op het feit dat de wereldkampioenschappen zo'n succes waren. En dan reppen ze niet van hun eigen medailleoogst (één zilveren medaille). Bergen heeft zich op een uitstekende manier aan de wereld gepresenteerd.

Met mooie panorama's, prima weer (het bleef opvallend droog voor de meest regenachtige plaats in Europa), een uitstekende organisatie, maar bovenal: een gemoedelijke sfeer. Het was veilig voor zowel renner, volger als toeschouwer. Er viel geen onvertogen woord, terwijl er zeker 100.000 Noren op de been waren gedurende de week.

"Dit was het grootste feest dat Bergen heeft gezien sinds de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog", stelt de plaatselijke VVV.

Chantal Blaak ANP

En dus hebben de inwoners van Bergen (en daarbuiten) best vijf of tien euro over om dit smetje weg te poetsen. Zoals de sportieve aard van de Scandinaviërs ook al snel de overhand nam nadat niet hun eigen favoriet Alexander Kristoff, maar Peter Sagan op de slotdag de sprint had gewonnen.

STER reclame