NOS NieuwsAangepast

Schuimglas moet bodemverzakking tegengaan, als eerste in Alphen

De gemeente Alphen aan den Rijn is begonnen met het leggen van schuimglas om bodemverzakking van wegen tegen te gaan. Het is voor het eerst dat schuimglas als ophoogmateriaal in Nederland wordt gebruikt.

Schuimglas wordt gemaakt door recycling van gewoon glas, van bijvoorbeeld potjes met levensmiddelen. Het glas wordt vermalen tot een meel en afgebakken in een oven. Zo ontstaat er een sponsachtig materiaal dat vier keer lichter is dan water. Het schuimglas kan ook worden ingezet om stukken grond na verzakking weer omhoog te krijgen.

Meestal wordt zand gebruikt als ophoogmateriaal voor de bodem. Een nadeel daarvan is dat zand zwaar is, waardoor de grond sneller kan verzakken. Schuimglas is acht keer lichter dan zand en drukt veel minder zwaar op de ondergrond.

Het materiaal schuimglas

In Alphen aan den Rijn zijn door de slappe veenbodem verzakkingen tot 80 centimeter opgetreden. Volgens de gemeente moet het gebruik van schuimglas ervoor zorgen dat de bodem in dertig jaar tijd niet verder inzakt dan 30 centimeter, maar de verwachting is dat de daling beperkt blijft tot maar een paar centimeter.

In Duitsland wordt schuimglas al langere tijd gebruikt. Als de proef in Alphen aan den Rijn een succes is, wordt het materiaal op meer plekken in Nederland ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl