Deel van de Virgo-detector in Italië
NOS NieuwsAangepast

En weer is Einsteins theorie over zwaartekrachtgolven bevestigd

De zwaartekrachtgolftheorie van Albert Einstein is opnieuw bevestigd, voor de vierde keer in anderhalf jaar tijd. Net als de drie vorige keren is de gemeten trilling veroorzaakt door het botsen van twee zwarte gaten.

Over deze nieuwe bevinding wordt binnenkort gepubliceerd in het natuurwetenschappelijk tijdschrift Physical Review Letters.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Voor het eerst was ook de Virgo detector in Cascina in Italië bij de meting betrokken. De meting was op 14 augustus, maar het resultaat is nu pas bekendgemaakt. De Virgo was toen net twee weken aangezet, nadat hij was opgewaardeerd.

De twee zwarte gaten hadden massa's van ongeveer 25 en 31 keer die van de zon en stonden op een afstand van 1,8 miljard lichtjaar van de zon.

1,8 miljard lichtjaar

Ze draaiden een tijd om elkaar heen voor ze samensmolten. De energie die daarbij vrijkwam in de vorm van zwaartekrachtgolven is daarna door de ruimte gaan zweven en uiteindelijk, na 1,8 miljard lichtjaar, in ons zonnestelsel aangekomen.

Natuurkundige Albert Einstein lanceerde in 1916 al de stelling dat er zwaartekrachtgolven bestaan, maar het zou honderd jaar duren voor zijn stelling officieel bewezen werd verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl