NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Drama Katlijk: 'Dorp is geschokt, maar voor de familie is het veel erger'

NOS

In het Friese dorp Katlijk heerst verslagenheid, een dag na de vondst van een dood echtpaar. Terwijl de politie nog bezig is met het forensisch onderzoek bij de boerderij waar de man van 63 en zijn 62-jarige vrouw woonden, zijn bij de politielinten bloemen en kaarsjes neergelegd.

Het is nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd, maar de politie gaat uit van een misdrijf. De 14-jarige zoon van het echtpaar is gisteren aangehouden en wordt vandaag verhoord. Bij het Nationaal Forensisch Instituut wordt sectie op de lichamen verricht.

Burgemeester Van der Zwan liet vanochtend in een verklaring weten dat de gebeurtenis veel teweeg heeft gebracht in het dorp: "Katlijk is een kleine gemeenschap van zo'n 600 inwoners, waar iedereen met elkaar meeleeft. Dat zo'n gebeurtenis diepe indruk op de mensen maakt, hoef ik u niet te vertellen."

'Ik kon het eigenlijk niet geloven'

Het dorp is geschokt, maar voor de nabestaanden is het veel erger, benadrukt voorzitter Harm Wierda van dorpsvereniging Plaatselijk Belang Katlijk. "Gisteren was het een spannende dag voor ons. Het lijkt nu duidelijk wat er aan de hand is, een familiedrama. Het is een trieste zaak. We vinden het nu toch wel belangrijk dat we de stilte in het dorp weer terugkrijgen, zeker voor de familie."

Het gezin dat de woonboerderij met een andere familie deelde, stond goed bekend in het dorp volgens Wierda. "Maar het was geen familie die midden in de gemeenschap stond."

Omdat de 14-jarige zoon mogelijk betrokken is bij het drama, is ook op zijn school de impact van het drama groot. Alle leerlingen op het Terra College in Wolvega hebben een mentorgesprek gehad om erover te praten en hun emoties te uiten. "De reacties van de kinderen waren heel verschillend", zegt een woordvoerder van de school. "Dat had er ook mee te maken of ze de leerling goed kenden of niet. Sommige kinderen gingen vrij snel over tot de orde van de dag, in andere klassen is er wel het hele uur over gepraat."

Volgens Wierda wordt er nagedacht over een herdenkingsmoment, maar daarover wil hij nog niet veel zeggen. "We willen de rust in het dorp bewaren."

Harm Wierda: het dorp is geschokt, maar voor familie is het veel erger NOS

Als de jongen inderdaad bij de dood van zijn ouders is betrokken, is dat uniek volgens Peter van der Laan, onderzoeker jeugdcriminaliteit aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Als er sprake is van het doden van twee ouders, dan is dat zeker sinds 1992, toen ik dit soort zaken ben gaan volgen niet voorgekomen. En volgens mij daarvoor ook niet."

Behoorlijk uitzonderlijk

Minderjarigen zijn sowieso niet vaak betrokken bij moord en doodslag. "En als dat gebeurt gaat het doorgaans om 17-jarigen en in mindere mate om 16-jarigen. Een verdachte van 14 jaar is behoorlijk uitzonderlijk."

Ook volgens misdaadverslaggever Gerlof Leistra komt het in Nederland zelden of nooit voor dat een minderjarige betrokken is bij de dood van zijn ouders. Hij kent een zaak uit 1999 in Gouda, waarbij een jongen van 12 samen met zijn zusje de vriend van zijn moeder doodstak. "Maar daar ging het dus niet om de eigen ouder."

STER reclame