richmeetbeautiful.nl

In vijf Nederlandse steden is de controversiële datingsite Rich Meet Beautiful gestart met een reclamecampagne om studenten te ronselen. Die studentes wil de site koppelen aan oudere, rijke mannen (sugardaddy's) die tegen een financiële vergoeding met de studenten (sugarbaby's) willen afspreken.

Volgens de Noorse oprichter van de site, Sigurd Vedal, gaat het daarbij om "een uitwisseling van emotionele behoeftes", maar volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is het "gewoon een soort dekmantel voor prostitutie waarbij rijke kerels veel geld betalen om in contact te komen met jonge studentes".

Je weet niet in hoeverre het vrijwillig is.

Madeleine van Toorenburg

Van Toorenburg zei vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal dat ze zich zorgen maakt over mogelijke uitbuiting van de vrouwen die hieraan meedoen. "Het is een grijs gebied, waar geen zicht op is. Je weet niet in hoeverre het vrijwillig is omdat het financieel gedreven is. Misschien komt iemand helemaal in de tang van een ander. Het is een risicovolle branche."

Dat is niet ondenkbeeldig als je de tips leest die op de site staan voor de sugarbaby's. Zo krijgen zij het advies om niet meteen bij de eerste date over een vergoeding te spreken: een 'no money, no honey-houding' wordt niet op prijs gesteld. Ook bepaalt de sugardaddy wanneer, waar en hoe je gecompenseerd wordt voor je diensten.

Verbod

Voor alle bedrijven in de seksindustrie gelden strenge regels met toezicht en vergunningen. Door zich als datingsite te profileren onttrekt Rich Meet Beautiful zich hieraan. Ook mensenrechtenorganisaties zoals het Landelijk coördinatiecentrum tegen Mensenhandel en het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel hebben hun zorgen geuit over de website.

Rich Meet Beautiful is ook in België actief bezig met het werven van studenten. Maar in verschillende steden, zoals Brussel en Leuven, is daar door de burgemeesters een stokje voor gestoken.

"De Belgen zijn ons voor en we moeten hun voorbeeld volgen", zegt Van Toorenburg. "Ik wil de minister vragen om er net als in België paal en perk aan te stellen." Ze stuurt daarom een brief naar de Tweede Kamer.

Billboard

Richmeetbeautiful.nl werd zo'n vijf weken geleden in Nederland geïntroduceerd en zegt inmiddels 14.000 leden te hebben, voornamelijk vrouwelijke studenten. Hoe de site in zo'n korte tijd dit aantal leden aan zich wist te binden is niet duidelijk. De meeste vrouwen die zich aanbieden voor een sugardate zouden tussen de 18 en 20 jaar zijn, maar er hebben zich mogelijk ook vrouwen ingeschreven van boven de 30 jaar.

Op zoek naar nog meer aanbod wordt actief campagne gevoerd rond universiteiten in Nederland. In Amsterdam is al een auto gesignaleerd met een aanhanger met daarop een groot billboard. De auto, met een Belgisch kenteken, reed rondjes in de buurt van een universiteitsgebouw.

Overspel

Rich Meet Beautiful is overigens niet de enige sugardatingsite die actief is in Nederland. Zeker vier andere sites bieden ook sugarbaby's aan in Nederland.

De oprichter van de site, Sigurd Vedal, is de eigenaar van Digisec Media dat ook achter andere datingsites zit zoals de overspelsite Victoria Milan, de goksite Victoria Milan Casino en de datingsite voor gescheiden en alleenstaande ouders Next Love.

STER reclame