SP-leider Roemer op een partijraad ANP

De vergoeding van raadsleden en Statenleden van de SP moet niet meer op de rekening van de partij worden gestort, schrijft minister Plasterk aan gemeenten en provincies. Hij vindt dat het geld rechtstreeks naar de SP'er zelf moet gaan. Dat is volgens hem een logisch gevolg van een uitspraak van de rechter in februari.

Plasterk wil dat ook de Eerste en Tweede Kamer stoppen met de betalingen aan het landelijke partijbureau van de SP. Hij wil daarover binnenkort afspraken maken.

SP'ers moeten een deel van hun vergoeding afstaan aan de partij. In de praktijk betekent dit dat overheden de hele vergoeding overmaken aan het landelijke partijbureau. Dat houdt een deel in en stort het overige geld op de rekening van de SP'er zelf.

Noordoostpolder

De rechter stelde in februari de gemeente Noordoostpolder in het gelijk, die weigerde mee te werken aan de afdrachtsregeling. Eén van de drie SP-raadsleden in de gemeente tekende bezwaar aan. De rechter stelde dat de regeling van de partij "de onafhankelijkheid en het vrije woord" van raadsleden in gevaar brengt.

"Het principiële uitgangspunt is dat een ambtsdrager onafhankelijk moet kunnen functioneren, ook jegens de politieke partij die hem of haar op de kandidatenlijst heeft geplaatst", schrijft Plasterk in zijn brief aan gemeenten en provincies.

De afdrachtsregeling van de SP bestaat sinds 1974. Vertegenwoordigers en bestuurders van de partij dragen een groot deel van hun loon af. De SP zegt in een reactie dat de regeling altijd zal blijven bestaan en dat die juist bedoeld is om onafhankelijk te blijven van sponsoren. De brief van Plasterk is volgens de penningmeester van de partij "pure pesterij".

STER reclame