NOS NieuwsAangepast

Flexcontract vergroot kloof tussen hoog- en laagopgeleide moeders

Hoogopgeleide vrouwen met een flexcontract kiezen minder snel voor gezinsuitbreiding dan hoogopgeleiden met een vast contract, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De vrouwen lijken hun kinderwens uit te stellen tot ze de stabiliteit van een vast contract hebben. Voor laagopgeleide vrouwen geldt dit veel minder, waardoor hun achterstand op de hoogopgeleide vrouwen verder kan oplopen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tussen 2003 en 2015 keek het CBS naar een groep vrouwen met een partner en zonder kinderen tussen de 18 en 45 jaar en hield bij hoeveel van hen na een jaar een kind hadden gekregen.

Gemiddeld genomen kiezen vrouwen met een flexcontract minder snel voor gezinsuitbreiding. 13 procent kreeg binnen een jaar een kind. Onder de groep vrouwen met een vast contract was dat 18 procent. Vrouwen zonder betaalde baan kregen overigens nog vaker binnen een jaar een kind: 19 procent.

Het grootste verschil zit hem bij hoogopgeleide vrouwen. "Die zijn over het algemeen meer gericht op hun carrière en willen dat eerst op orde hebben voordat zij aan kinderen beginnen", zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS. Vrouwen met een flexbaan en weinig uren krijgen de meeste kinderen. "Het lijkt vrouwen met zo'n baan voorsorteren op het moederschap."

Groter risico op armoede

Laagopgeleide vrouwen zonder vast contract worden vaker zwanger dan hoogopgeleide vrouwen. Volgens het CBS lopen zij een groter risico om arm te worden.

"Laagopgeleide vrouwen focussen zich minder op de stabiliteit van hun carrière. Het huwelijk van laagopgeleide vrouwen eindigt gemiddeld ook vaker in een scheiding", zegt Latten. Het risico om een alleenstaande bijstandsmoeder te worden is, volgens Latten, voor laagopgeleide vrouwen dan ook groter.

Niet alleen de laagopgeleide vrouwen komen er door de flexcontracten minder goed van af, ook laagopgeleide mannen ondervinden nadelen. Zij vinden minder makkelijk een vaste partner.

Overigens speelt bij stellen vooral het dienstverband van de vrouwen een rol bij de afweging om wel of geen kinderen te nemen, volgens Latten. "Zowel mannen als vrouwen gaan ervan uit dat een zwangerschap vooral invloed heeft op de carrière van de vrouw."

CNV

Vakbond CNV maakt zich zorgen over de invloed die het flexwerken heeft op het gezinsleven. "Een flexibel contract biedt vrouwen, en daarmee hun partner, te weinig zekerheid om een gezin te stichten", zegt Maurice Limmen, voorzitter van CNV.

Volgens Limmen is het aan een toekomstig kabinet om hier iets aan te doen. "Flex leidt niet alleen tot veel onzekerheid op de arbeidsmarkt, maar ook in de persoonlijke sfeer grijpt het diep in. Die onzekerheid vreet aan werknemers, aan arbeidsrelaties, aan gezinnen en aan de samenleving als geheel. Dat moet anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl