Peter Bosz in de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach
NOS VoetbalAangepast

'Dankzij Bosz wordt er bij Dortmund weer gelachen'

Peter Bosz breekt bij Borussia Dortmund het ene clubrecord na het andere. De eerste tegengoal viel pas in de zesde competitieronde en niet eerder had de club na zes wedstrijden meer punten dan nu. Het doelsaldo van +18 op dit moment is zelfs uniek in de historie van alle Bundesligaclubs.

Vanavond neemt Dortmund het in de Champions League op tegen titelhouder Real Madrid. Jörg Weiler volgt de club voor Bild en constateert dat Bosz in enkele maanden zijn stempel op de club heeft gedrukt. "Dortmund is weer een leuke familie geworden, er wordt weer gelachen op de club."

'De fans lopen met Bosz weg'

Vooral het attractieve voetbal van Bosz bevalt goed in het Ruhrgebied. "Bosz speelt niet alleen mooi, maar behaalt ook nog eens resultaat. Hij zei tegen me dat hij liever meer scoort dan weinig tegengoals krijgt. Dankzij die instelling en de resultaten die hij nu boekt, lopen de fans met hem weg."

De fans van Dortmund geloven weer in de landstitel

Jörg Weiler, Bild-journalist

Ondanks de goede competitiestart is Dortmund niet goed begonnen aan de Champions League. Tottenham Hotspur was in de eerste wedstrijd met 3-1 te sterk. Vanavond wacht Real Madrid, een oude bekende. In de afgelopen vijf jaar speelden beide ploegen al acht keer tegen elkaar in de Champions League. Vorig jaar eindigden beide pouleduels in 2-2 en beide clubs wonnen een knock-outduel.

"Het waren altijd geweldige wedstrijden, zowel thuis als uit", zegt Mario Götze. "Een Champions League-wedstrijd is nooit gewoon, ook niet tegen Real. We hebben er zin in weer tegen ze te spelen, het wordt een mooie wedstrijd."

Weiler geeft Dortmund een goede kans. "Ze hebben in die duels met Real altijd goed gespeeld en thuis nog nooit verloren. Real heeft in de competitie al drie keer punten laten liggen en is duidelijk niet in topvorm."

Bosz kijkt uit naar CL-duel tegen Real Madrid

Voorafgaand aan het seizoen wezen vijftien van de achttien trainers Bayern aan als kampioen. Ook al is er pas een vijfde van de competitie gespeeld, in Dortmund wordt voorzichtig weer gedroomd van een titel. Weiler: "Het geloof bij de fans is er weer en het team is dit jaar goed genoeg. De aanval is gelijkwaardig aan die van Bayern, maar ik denk wel dat de verdediging van Borussia zwakker is."

Vriendelijke, rustige trainer

Onder Peter Bosz hangt er een andere sfeer dan onder Thomas Tuchel, de vorige trainer, zegt Weiler. "Tuchel was minder hartelijk. Bosz is een goede kerel, hij is vriendelijk en blijft rustig. Bij Tuchel was er meer theater in de club."

Weiler duidt op de transfersoap rond Ousmane Dembélé, die in staking ging nadat Dortmund had geweigerd hem in eerste instantie te verkopen. Uiteindelijk ging Dembélé toch naar FC Barcelona.

"Bosz is daar heel relaxed mee omgegaan, hij toonde zich een echte professional", zegt Weiler. "Dortmund heeft met Andrej Jarmolenko een prima vervanger gehaald, de club heeft dat goed opgelost."

'Bosz heeft ook geluk gehad'

Dat Dortmund nog maar één tegengoal kreeg in de competitie, is volgens Weiler niet alleen maar op het conto van Bosz te schrijven. "Hij heeft ook geluk gehad in de wedstrijden, dat moeten we niet vergeten."

Dat laatste geeft Bosz overigens grif toe. "We hebben ook wedstrijden gespeeld die niet goed waren en waarin we toch de nul gehouden hebben", aldus de trainer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl