Maurizio Sarri, de trainer van Napoli Pro Shots

Heeft Feyenoord antwoord op 'Sarrismo' van Napoli?

tijd van publicatie Aangepast

Na het Manchester City van Pep Guardiola wacht Feyenoord dinsdag in Napels het Napoli van Maurizio Sarri. Geen prettig vooruitzicht voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst. Onder leiding van de 58-jarige Italiaan is Napoli uitgegroeid tot een van de best voetballende ploegen van Europa.

Het spel van Napoli onder Sarri drijft op balbezit, op een hoge balcirculatie, van achteruit zo snel mogelijk naar voren, via korte passes met name, van achterhoede naar middenveld, via driehoekjes, met veel beweging met en zonder bal. Oogstrelend en zeer amusant. Het heeft zelfs al een naam, het 'Sarrismo'. Voorbeelden van typische gevallen van 'Sarrismo' gaan viral.

'Italië moet Sarri dankbaar zijn'

"Elke twintig jaar is er een innovatie in het voetbal", zei Fabio Capello in juni van dit jaar. "Na het Ajax van Rinus Michels, kwam het AC Milan van Arrigo Sacchi, daarna Pep Guardiola, die het voetbal een beetje in slaap suste. Gelukkig hebben we nu Sarri, die het voetbal wakker kan schudden."

"Heel Italië moet Napoli dankbaar zijn", zei Sacchi. "De jongens doen iets buitengewoons en de manier waarop ze spelen, wordt zelfs gewaardeerd door tegenstanders. Dat is een belangrijk signaal." Ook Guardiola is vol lof: "Aan de bal zijn ze fantastisch. Voor mij behoren ze tot de beste drie voetballende teams van Europa."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mertens: Sarri maakt een ploeg beter

Voor zijn spel heeft Sarri spelers nodig met een perfecte balcontrole en die heeft hij. In het 4-3-3-systeem van Napoli speelt de Braziliaanse Italiaan Jorginho als centrale man een sleutelrol. Opvallend is de aanval. Het drietal José Callejón, Dries Mertens, Lorenzo Insigne vormt de gevaarlijkste aanvalslinie van de Serie A. Geen lengte, wel techniek en beweeglijkheid. Jan-Arie van der Heijden en de anderen Feyenoord-verdedigers kunnen hun borst nat maken.

'Sarri maakt een ploeg beter'

Het spel van Napoli is mooi om te zien en levert goals en punten op. Met 94 doelpunten was Napoli vorig seizoen de meest scorende ploeg van Italië en ook dit seizoen staat de teller van de koploper van Italië al op 22 treffers. Geen ploeg maakte meer goals.

"Sarri wil veel verticale ballen zien", legt Mertens uit. "Spelers moeten zich veelvuldig laten zakken. We moeten de bal hebben en het spel domineren. Mooi om te zien. Hij is gewoon een goede trainer. Hij laat een ploeg voetballen en maakt een ploeg beter."

Kettingroker Maurizio Sarri Pro Shots

Standaardsituaties maken een belangrijk onderdeel uit van de visie van Sarri. Mister 33 wordt hij ook wel genoemd, vanwege zijn vermeende 33 variaties aan standaardsituaties. "Zo veel heeft hij er niet", aldus Mertens, "Maar wel veel. We trainen veel op standaardsituaties, voor en tegen. Hij is gek op die dingen."

Te voorspelbaar?

Dat het Napoli van Sarri niet onverslaanbaar is, bewees Sjachtar Donetsk twee weken geleden in de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. De Oekraïners wonnen met 2-1. In Italiaanse media werd gesuggereerd dat het spel van Napoli te voorspelbaar was geworden, dat tegenstanders antwoorden beginnen te vinden.

Daarbij dient te worden gemeld dat Mertens en Jorginho in Oekraïne op de bank begonnen, twee cruciale spelers voor een goede uitvoering van het 'Sarrismo'. De vraag is of Sarri tegen Feyenoord wel voor zijn sterkste formatie kiest. En of Van Bronckhorst en Feyenoord na de afstraffing door Guardiola's City wel een antwoord hebben op het spel van Sarri's Napoli.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mertens: trainer wilde ons houden

STER reclame