Senator Susan Collins is de derde Republikein die tegen stemt Reuters

Het plan van de Republikeinen om Obamacare terug te draaien en te vervangen, lijkt opnieuw te mislukken. De Republikeinse senator Susan Collins heeft gezegd dat ze een nieuw wetsvoorstel dat de Affordable Care Act van Obama moet vervangen niet zal steunen, als het deze week tot een stemming komt.

Eerder maakten de Republikeinse senatoren John McCain en Rand Paul al bekend niet in te stemmen met het vervangende zorgplan van hun partij. De Republikeinen hebben een meerderheid van twee zetels in de Senaat. Met drie tegenstemmers uit de eigen partij staat de alternatieve wet opnieuw op losse schroeven.

Collins had eerder al gezegd dat ze twijfelde over het wetsvoorstel. Tegen Amerikaanse media zegt ze dat de regering van Trump alles uit de kast heeft getrokken om haar nog over te halen. "De president heeft me vandaag gebeld, de vice-president heeft me gebeld en ook minister Price heeft gebeld."

Medicaid

De telefoontjes hebben volgens haar alleen niet geholpen. Het grootste bezwaar van Collins is de grote bezuiniging op Medicaid, het zorgprogramma voor de armste inwoners van de Verenigde Staten. In het nieuwe wetsvoorstel zou daar meer dan 1000 miljard dollar op bezuinigd worden tussen 2020 en 2036.

Een eerdere stemming in de Senaat om Obamacare aan te passen en te vervangen liep ook uit op een verlies voor de Republikeinen. Ook toen stemden drie senatoren tegen, onder wie John McCain.

Bij het Capitool zijn 181 demonstranten opgepakt die een hoorzitting in de Senaat over de zorg hebben verstoord. De betogers maakten veel lawaai en riepen "geen bezuinigingen op Medicaid, bewaar onze vrijheid".

STER reclame