Chef de mission Bijl: geen twijfels over Spelen in Pyeongchang
Van de opgelopen spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten heeft hij de afgelopen dagen in Zuid-Korea weinig gemerkt.
"De Zuid-Koreanen beginnen er zelf niet over, je moet ze ernaar vragen. En dat heb ik ook gedaan. In de afgelopen jaren is er altijd wel spanning geweest, maar je merkt nu wel dat ze niet precies weten wat er gaat gebeuren", zegt Jeroen Bijl, chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg.
Laatste inspectie
Bijl is een aantal dagen in het olympisch gebied rond Pyeongchang, waar zijn ploeg over vier maanden olympisch eremetaal moet binnenhalen. Het is zijn vierde bezoek en zijn laatste inspectiereis. Hij wordt op zijn reis vergezeld door Esther Vergeer (zie foto), de voormalig kampioene rolstoeltennis die als chef de mission van de paralympiërs zal optreden.
De oplopende spanningen naar aanleiding van de raketproeven van Noord-Korea en de steeds grover en grimmiger wordende uitspraken waarmee de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar bestoken, zorgen voor een onprettig gevoel in de sportwereld. Bijl snapt alle vragen wel.
Geen angst of twijfel
"Ik heb vorige week met Nederlandse wintersporters gesproken, vooral schaatsers en shorttrackers. Die willen ook weten hoe de situatie nu in Zuid-Korea is en of het er veilig is. Ik proefde echter geen enkele angst of twijfel bij hen. Ik maak mezelf ook niet direct zorgen. Misschien komt dat omdat ik hier nu ben. Ik heb wel een bepaalde rust als ik zie hoe de mensen er hier mee omgaan."
"Er is een gevoel van acceptatie bij de Zuid-Koreanen. Spanningen met buurland Noord-Korea zijn er heel vaak, maar het is voor hen niet direct een reden om angstig te worden of zich af te vragen of de Olympische Spelen wel kunnen doorgaan. Daar twijfelen zij niet aan", zegt Bijl over de huidige situatie.
Klaar voor de Spelen
Bijl heeft met eigen ogen kunnen aanschouwen dat de Zuid-Koreanen zo goed als klaar zijn voor het grote sportevenement. Ze hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de wereld in februari 2018 te ontvangen. En ook Noord-Korea is van harte welkom om deel te nemen.
"De sportaccommodaties zijn gereed om operationeel te worden. Schaatsen, shorttrack, de bobbaan, alles is eigenlijk klaar. Hetzelfde geldt voor de olympische dorpen. Die zijn nog niet helemaal klaar, maar zitten in de laatste fase. Dat gaat helemaal goedkomen. De diplomatie is erop gericht ook Noord-Korea hier te krijgen. Dat kan via wildcards."