NOS NieuwsAangepast

Duitsers reageren op politieke aardverschuiving: 'Beangstigend'

  • Beau Heimensen

    redacteur Buitenland

  • Beau Heimensen

    redacteur Buitenland

"Een politieke aardbeving."
"Bittere overwinning voor Merkel."
"Een ruk naar rechts."

De Duitse kranten waren duidelijk: de verkiezingsuitslag van gisteren betekent een politieke aardverschuiving in het altijd zo stabiele Duitsland. Een dag later moeten de kiezers aan de rand van de regeringswijk in hartje Berlijn nog bekomen van de uitslag.

Duitsers reageren op politieke aardverschuiving

Het is een beangstigende situatie, vindt Gerd. "Ik dacht dat we dit hoofdstuk achter ons hadden gelaten, maar blijkbaar toch niet." Toch denkt hij dat het ook een positief effect kan hebben. "Misschien kunnen we een patroon doorbreken. Dat we niet alleen de gevestigde partijen hebben."

Afgestraft

De rechts-populistische Alternative für Deutschland, die in Berlijn het aantal stemmen heeft verdubbeld, heeft kunnen profiteren van de zwakte van de CDU en de SPD, schrijft de Berliner Morgenpost. Vooral in het noordoosten van de stad wonen veel AfD-kiezers. Hoewel Merkel nog vier jaar het land kan blijven regeren, is haar partij toch behoorlijk afgestraft.

De krant Bild spreekt van een "nachtmerrie-overwinning" voor Merkels CDU, die het maken van een regering moeilijker maakt dan ooit. De christen-democraten verloren ruim een miljoen kiezers aan de AfD en boekte de op een na slechtste uitslag ooit.

De AfD is geen partij als alle andere, schrijft Bild verder. Zo heeft de partij volgens de krant racisten en mensen die vreemdelingenhaat propageren in de gelederen. Ook schrijft Bild hoe de eigen journalisten vanaf nu met de AfD zullen omgaan: "In het parlement zal er veel veranderen, maar aan onze berichtgeving niet. Dat zal Bild benoemen en bekritiseren, zoals we dat nu ook doen."

Minister Peter Altmaier, de rechterhand van Angela Merkel en 'vluchtelingencoördinator', zei gisterenavond dat Duitsland normaliseert. "Overal in Europa zien we deze trend", zei hij over de opkomst van rechts-populisten. "En nu ook in Duitsland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl