Limburgse vlaai
In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Bakkers willen keurmerk voor Limburgse vlaai

Een groep Limburgse bakkers wil dat er een Europees keurmerk komt voor de échte Limburgse vlaai. Volgens bakker Marcel Roubroeks uit Sittard worden veel baksels nu ten onrechte verkocht als Limburgse vlaaien. "Die doen afbreuk aan het oorspronkelijke product", vindt hij.

Volgens Roubroeks is er een wildgroei aan "foute" vlaaien. "Je koopt ze soms voor 2,90 euro, maar voor die prijs kun je geen echte Limburgse vlaai maken. Als het aan mij ligt, kunnen die producten straks niet meer worden verkocht als Limburgse vlaai, Limburger vlaai of vlaai uit Limburg."

Meer bakkers zijn het met Roubroeks eens. Een groep van zo'n tien ondernemers ging daarom met een plan voor een Europees keurmerk naar Economische Zaken in Den Haag. "Daar helpen twee dames ons nu bij het invullen van de aanvraag. Dat blijkt nog een hele toestand. De punten en de komma's moeten allemaal op de goede plek staan. Als die aanvraag klaar is, moet hij naar Brussel."

Strikte regels

Het keurmerk zou onder meer moeten regelen dat echte Limburgse vlaai voldoet aan strikte regels op het gebied van grootte, vulling, gewicht en gebruikte ingrediënten, schrijft 1Limburg. "We zien nu vaak een stuk deeg met wat fruit erop. Maar de Limburgse vlaai moet echt voldoen aan een aantal dingen", zegt Roubroeks.

Volgens hem moet aan het deeg van een echte Limburgse vlaai bijvoorbeeld minimaal 35 procent vetstof zijn toegevoegd. "Je kunt vlaai maken met 2 procent vetstof, maar dan is hij gewoon taai en vies." Ook moet de vlaai binnen de provinciegrenzen gemaakt zijn om de naam van Limburgse vlaai te mogen dragen.

Vlaaienpolitie

Er moeten controles worden uitgevoerd zodat kan worden vastgesteld of de baksels die als Limburgse vlaai worden verkocht, dat ook echt zijn, vinden de bakkers. Die 'vlaaienpolitie' moet ongevraagd en gevraagd bakkers controleren.

De Nederlands-Limburgse bakkers trekken samen op met hun Belgisch-Limburgse collega's om het keurmerk voor elkaar te krijgen. Roubroeks verwacht dat het nog een jaar of twee duurt voor het keurmerk is ingevoerd.

Advertentie via Ster.nl