NOS NieuwsAangepast

Jonge pubers krijgen vaccin tegen meningokokken

Minister Schippers neemt maatregelen tegen het stijgende aantal besmettingen met meningokokken type W. Op advies van deskundigen heeft ze besloten dat leerlingen in de onderbouw van de middelbare school een uitnodiging krijgen om een vaccinatie te halen.

Sinds 2002 krijgen baby's een inenting tegen meningokokken type C. Dat heeft geleid tot veel minder ziektegevallen door dat type bacterie. De afgelopen twee jaar zijn er echter veel meer besmettingen met type W. Vorig jaar was het aantal toegenomen tot 50, en in de eerste helft van dit jaar waren het er al 47. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn vatbaar voor een infectie..

Hersenvliesontsteking

Om die stijging een halt toe te roepen, wordt het vaccin nu aangepast. In de loop van volgend jaar krijgen alle baby's van 14 maanden een combinatievaccin, dat beschermt tegen meningokokken type A, C, W en Y.

Ook wordt een vaccinatie tegen type W voorbereid voor kinderen tussen de 12 en 14 jaar. De komende periode wordt gebruikt om het vaccin te kopen en de invoering voor te bereiden.

De meningokokkenbacterie zit bij veel mensen in de neus-of keelholte, zonder dat ze er ziek van worden. Maar als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt, kan dat leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl