NOS NieuwsAangepast

Pensioenfondsen op zoek naar tienduizenden pensionado's

Pensioenfondsen hebben honderden miljoenen euro's aan nooit opgevraagde pensioenen op de plank liggen. Volgens het AD gaat het alleen al bij de drie grootste fondsen, ABP, PFZW en PMT, om het geld van 100.000 mensen, in totaal zo'n 350 miljoen euro.

De meeste van deze gezochte pensionado's worden uiteindelijk via de Sociale Verzekeringsbank wel gevonden. Daniël in 't Wel van pensioenuitvoerder MN zegt in het AD dat de fondsen ook veel moeite doen om deze mensen te informeren. "Het is hun pensioen, waarvoor ze gespaard hebben."

Kleine bedragen

De 350 miljoen euro van de 'vergeten pensioenen' vormt overigens maar een heel klein stukje van de pensioenpotten bij pensioenfondsen en verzekeraars. Bij de ruim 250 Nederlandse pensioenfondsen staat voor bijna 1400 miljard euro aan pensioengelden, bij verzekeraars zit nog eens 200 miljard euro.

"Gemiddeld gaat het bij ons om 700 euro per persoon per jaar", zegt Jurriën Glaudemans van pensioenfonds ABP in het NOS Radio 1-Journaal. "Het zijn geen heel hoge bedragen."

Thailand

Toch blijft een aanzienlijk aantal gezochte pensionado's onvindbaar. Dat zijn vaak mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en daarna naar het buitenland zijn vertrokken. Zo zijn ze bij ambtenarenfonds ABP nog naar 19.000 mensen op zoek.

Soms lukt het zelfs iemand terug te vinden die naar de andere kant van de wereld is vertrokken. Een teamleider bij ABP vertelt in de krant dat zijn medewerkers een vrouw in een hostel in Thailand vonden. "Ze was na het overlijden van haar man op de fiets door Azië gaan reizen. Via via kwamen we aan een e-mailadres. Ze was enorm blij, want ze kon het geld goed gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl