Drie doden bij aanslag op blauwhelmen VN in Mali

Aangepast
Duitse VN-troepen bij een eerdere evacuatie in Mali AFP

In Mali zijn zeker drie blauwhelmen van de vredesmacht van de Verenigde Naties gedood bij een aanslag. Vijf anderen raakten gewond. Een explosief ontplofte toen er vanochtend een konvooi voorbijkwam dat werd begeleid door de VN-troepen. Het ministerie van Defensie zegt dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Koen Davidse, plaatsvervangend hoofd van de VN-missie in Mali, veroordeelt de aanval. "Onze gedachten gaan uit naar de familie en geliefden." Davidse verzekerde op Twitter dat alles wordt gedaan om de gewonden snel te verzorgen.

Koen Davidse
@koendavidse
My thoughts are with those who died and were wounded this morning and their families. https://t.co/ZIaUmBqjuq
1 jaar geleden

De Verenigde Naties proberen met de missie Minusma de veiligheid in Mali te herstellen. Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan die VN-missie. Nederland verlengde de bijdrage vorig jaar en blijft tot zeker eind dit jaar met bijna driehonderd militairen in het land. Wel zijn vorig jaar meerdere Nederlandse helikopters teruggehaald en werd ook het aantal militairen verminderd.

De missie in Mali geldt als erg gevaarlijk. Er zijn regelmatig aanslagen op VN-militairen. In het noorden van Mali gebruiken jihadistische groepen veel geweld om delen van het land in handen te houden.

STER Reclame