Windsurfer Van Rijsselberghe gaat door tot Spelen Tokio Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het was een moeilijke beslissing, maar na de WK in Japan heeft Dorian van Rijsselberghe de knoop doorgehakt. De tweevoudig olympisch kampioen windsurfen gaat door tot en met de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Hij gaat zijn olympische missie wel anders aanpakken dan de afgelopen keren: hij wil vooral minder en korter op reis.

Goed gevoel

De strijd om de wereldtitel, die hij als achtste afsloot, gaf Van Rijsselberghe in Japan een goed gevoel. "Het is een prachtig land, de mensen zijn fijn. Het is goed toeven hier", keek hij terug op de strijd op het olympische water van 2020.

"Ik heb tot 1 mei niet op de plank gestaan. Ik zou een grote achterstand moeten hebben. Achtste is dan toch goed", analyseerde de 28-jarige Nederlander zijn prestatie.

Dorian van Rijsselberghe op podium in Rio NOS

Van Rijsselberghe nam na zijn tweede olympische titel een tijdje afstand van het windsurfen. Zijn gezin in Californië kreeg de voorkeur. De beslissing over zijn toekomst nam hij in Japan. "Wat moet ik nu?", was de vraag die hij zich vaak stelde. "Weer naar de Olympische Spelen, weer een gouden medaille? Het liefste wel, maar eerst maar eens zien dat we er komen."

Andere aanpak

Van Rijsselberghe heeft zich wel voorgenomen de aanloop naar Tokio 2020 anders in te richten. "Minder van huis, anders van huis, minder lange periodes. Een vol jaar betekent acht maanden van huis. Daar zit ik niet om te springen. Als ik weer een fulltime programma moet draaien, red ik het niet."

Dat betekent dus wedstrijden overslaan, later naar wedstrijden toe, meer thuis trainen. Zijn coach Aaron McIntosh heeft er zijn bedenkingen over. "Er is geen kortere weg naar succes. De verschillen zijn zo klein. Of je doet het goed of je verspilt je tijd", is de overtuiging van McIntosh.

Kiran Badloe in actie bij de WK in Japan Kiran Badloe

Van Rijsselberghe zal voor een olympisch ticket in eigen land ook moeten afrekenen met Kiran Badloe, zijn vaste trainingspartner. Badloe veroverde op het vorige WK brons, maar kon door blessureleed die opmars geen vervolg geven in Japan. Hij had de pech op een zee-egel te stappen. Badloe werkte de wedstrijden met veel pijn af en eindigde als elfde.

Extra motivatie

Hij ziet de plannen van Van Rijsselberghe als een extra motivatie. "Het zal dit keer een spannende selectie worden. Ik wil naar de Spelen en daar winnen. Dan moet ik van iedereen winnen. Als ik de selectie win, maak ik in Japan ook een goede kans", keek Badloe vooruit naar de strijd met de tweevoudig olympisch kampioen.

STER reclame