Reuters

De situatie in Spanje blijft flink gespannen in aanloop naar het Catalaanse referendum van volgende week. Gisteren werd bekend dat de Spaanse politie het gezag over de Catalaanse politiemacht tijdelijk heeft overgenomen. Alle agenten, Spaans en Catalaans, vallen nu onder één centraal commando.

Ondertussen wordt alles uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Bij de politie zijn alle verloven ingetrokken. Vijfduizend extra agenten zijn uit alle delen van Spanje ingevlogen om te kunnen uitrukken in geval van nood. En dat levert ook logistieke uitdagingen op, want waar laat je al die agenten? Daar is wat op gevonden: de manschappen van de nationale politie en guardia civil slapen op vier ferry's.

De schepen zijn gehuurd van de Italiaanse maatschappij Grandi Navi Veloci. Ze liggen al aangemeerd in de havens van Barcelona en Tarragona. Voorlopig moeten de agenten tot 5 oktober in Catalonië nadere orders afwachten, en er maar aan wennen dat ze met vier collega's per cabine zijn ingekwartierd.

Eten gebeurt aan boord van de schepen en alleen de kosten voor de stomerij kunnen met vertoon van een bonnetje worden gedeclareerd, weet El País.

Het inzetten van de ferry's heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken grote voordelen. Zo kunnen duizenden agenten worden ondergebracht en ook voertuigen met honderden tegelijk in de garages van de schepen worden meegenomen. Maar in meer opzichten is de veiligheidsoperatie uniek. Niet eerder werden zoveel agenten voor een veiligheidsoperatie naar een Spaanse deelstaat overgebracht.

In anderhalve minuut weten waar het conflict in Spanje om draait? Bekijk dan onderstaande animatie.

Waarom willen de Catalanen eigenlijk onafhankelijk worden?

STER reclame