Opnieuw zware aardbeving in zuiden van Mexico

Aangepast
Reuters

Mexico is getroffen door een derde zware aardbeving in drie weken. De beving met een kracht van 6,1 vond plaats nabij het al flink beschadigde Juchitán in de deelstaat Oaxaca, op ruim 600 kilometer van Mexico-Stad, waar dinsdag een zware aardbeving was. Een aantal gebouwen dat toch al beschadigd was is ingestort. Ook een brug is ingestort.

Over slachtoffers is alleen bekend dat twee oudere vrouwen van schrik een fatale hartaanval hebben gekregen, de ene thuis en de andere toen ze de straat op vluchtte. Het dodental van de drie aardbevingen samen nadert nu de 400.

Oaxaca is nog aan het bijkomen van een zware aardschok van twee weken geleden. Het epicentrum van de beving was toen vlak voor de Mexicaanse zuidkust. De kracht van de schok was 8,1. In de regio vielen zeker 65 doden.

Sindsdien zijn duizenden naschokken geweest. "Sinds 7 september zitten we aldoor te schudden", zegt een bewoner van Juchitan tegen persbureau AP.

Noticias Oaxaca NVI
@nvinoticiasoax
#EnImagen| Colapsa puente que estaba en reparación en Asunción Ixtaltepec, en #Oaxaca, tras sismo
1 jaar geleden

Het epicentrum van de nieuwe beving is op het land, op zo'n 40 kilometer van Juchitán, de stad waar begin deze maand de meeste schade was. Zeker acht gebouwen, waarvan een deel al in slechte staat verkeerde, en een viaduct zijn ingestort, meldt persbureau DPA. Mogelijk is er ook flinke schade in Matias Romero, dat maar op 18 kilometer van het epicentrum ligt en twee weken geleden ook al werd geraakt.

Sofy Valdivia
@sofyvaldivia
Así colapsaron esta madrugada algunos inmuebles en mal estado, ante los temblores registrados este día en #Juchitán #Oaxaca
1 jaar geleden

De beving was te voelen in Mexico-Stad. Daar trilden gebouwen en ging het aardbevingsalarm af. Correspondent Cees Zoon zag zijn plafondlampen "zachtjes schommelen".

"We voelden dat er een beving was, maar het was duidelijk dat het hier ver vandaan was. Bevingen van deze kracht komen geregeld voor in het zuiden. Die zijn licht voelbaar in Mexico-Stad. Mensen zijn er dus aan gewend. Maar na de zware beving van dinsdag zit de schrik er goed in. Honderden gebouwen zijn flink beschadigd. Ze staan nog min of meer overeind, maar kunnen bij een lichte beving misschien alsnog naar beneden kunnen komen. Mensen zijn bang."

AlertaSísmica SASMEX
@SASMEX
Info #sasmex al momento: 23 Sep 2017 08:24:19 Sismo Ligero en el Istmo de Oaxaca y Chiapas, 23 km al Norte Noroeste de Salina Cruz, Oax
1 jaar geleden

STER Reclame