Actievoerende zorgmedewerkers in Lopik
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Nachtelijke actie voor betere zorg in Lopik

Een groot deel van het personeel van woonzorgcentrum De Schutse in Lopik heeft de nacht voor de deur doorgebracht. De medewerkers sliepen in kleine tentjes om de collega te ondersteunen die 's nachts in z'n eentje zestig, voor een deel demente ouderen, moet verzorgen. Ze vinden dat er minstens twee medewerkers een complete nachtdienst moeten draaien.

De actie werd gesteund door bewoners van De Schutse, omwonenden en familieleden. Bernard Koekoek van vakbond FNV Zorg en Welzijn: "Er waren omwonenden die aanboden te voorzien in de stroomvoorziening. Dat is echt heel hartverwarmend."

Emotioneel

Koekoek bij RTV Utrecht: "De nachtdienstmedewerker is vanochtend onthaald met gejuich. Het was emotioneel voor haar. Er waren ook veel medewerkers van andere zorgcentra van dezelfde zorginstelling die langskwamen met hun steun, verhaal en zorgen."

De actievoerders zijn van plan door te gaan met hun actie totdat zorginstelling AxionContinu meer medewerkers tegelijk inroostert voor de nachtdienst. Vandaag bakken de actievoerders pannenkoeken voor de buurt, komende nacht willen ze opnieuw voor de deur kamperen.

Verrast

Zorginstelling AxionContinu stelt in een persbericht verrast te zijn over de actie. "AxionContinu neemt de zorgen van de medewerkers en hun wens voor meer 'menskracht' in de nacht zeer serieus," aldus het bericht. De zorginstelling zegt bereid te zijn een extra medewerker in te roosteren die een slaapdienst gaat draaien. Zo nodig kan hij of zij direct worden ingezet.

Eerder deze week noemde Koekoek van de FNV dat geen oplossing. "Een van de verhalen is dat een dementerende cliënt op een medewerker komt afrennen, roepend: ik maak je morsdood! Dan helpt het niet als je iemand vijf minuten later kunt wakker maken. Dan moet er iemand naast je staan."

Gesprek

AxionContinu wil dinsdag in gesprek met alle medewerkers over de aangeboden oplossing in de nachtdienst..

Advertentie via Ster.nl