NOS NieuwsAangepast

Catalaanse politie kondigt verzet aan tegen Spaanse overname

De Spaanse politie heeft het gezag over de Catalaanse politiemacht tijdelijk overgenomen. Alle agenten, Spaans en Catalaans, vallen per direct onder één centraal commando. "Dit is nog nooit gebeurd", zegt correspondent Rop Zoutberg vanuit Barcelona. Hij zegt dat de situatie explosief is en dat hij zijn hart vasthoudt.

Catalonië heeft 17.000 politieagenten, die nu, in elk geval tot en met 1 oktober, naar bevelen uit Madrid moeten luisteren.

Het hoofd van de veiligheidsdiensten in Catalonië heeft gezegd dat hij de maatregel van Madrid niet accepteert. Joaquim Forn zegt dat de chef van de politiedienst Mossos d'Esquadra in spoedoverleg met andere veiligheidsdiensten verzet heeft aangekondigd.

Tot nu toe zijn er geen publieke protesten.

Gisteren werd bekend dat Spanje een paar duizend agenten naar Catalonië stuurt om te voorkomen dat de Catalanen op 1 oktober een referendum houden over onafhankelijkheid. Aanvankelijk zouden de Spaanse politiemensen de autonome Catalaanse politie alleen 'bijstaan', maar nu blijkt dat ze de controle volledig overnemen.

De spanning tussen de Spaanse regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur is de laatste tijd om te snijden. De Catalaanse regering wil op 1 oktober een referendum over onafhankelijkheid houden, maar de Spaanse regering doet er alles om die stemming te dwarsbomen.

Beide partijen zijn op ramkoers, zegt Zoutberg. "Madrid dendert door, maar Catalonië ook. Niemand wil water bij de wijn doen."

Wind in de rug

Volgens Zoutberg zal de politiemaatregel van vandaag positief uitpakken voor de Catalaanse separatisten. "Het deelstaatbestuur krijgt nu de wind in de rug. Ik hoor mensen hier zeggen: 'Ik was helemaal niet van plan om te gaan stemmen, maar nu wil ik wel een vuist maken tegen Spanje'."

In de afgelopen dagen gingen herhaaldelijk tienduizenden Catalanen de straat op om te protesteren tegen invallen in de kantoren van het regiobestuur en de arrestatie van regionale bestuurders. Daarbij verrichtte de politie meerdere aanhoudingen.

Zoutberg verwacht een nieuwe massale protestmanifestatie vanwege de 'inlijving' van de Catalaanse politie.

In anderhalve minuut weten waar het conflict in Spanje om draait? Bekijk dan onderstaande animatie.

Waarom willen de Catalanen eigenlijk onafhankelijk worden?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl