Opgebloeide Babel 'een van de sterren bij Besiktas'

Aangepast
Ryan Babel viert zijn treffer AFP

Bondscoach Dick Advocaat zal zaterdagavond (18.30 uur) met veel interesse kijken naar de kraker in de Turkse Süper Lig: Fenerbahçe-Besiktas. Met het oog op de naderende WK-kwalificatiewedstrijden is het van belang dat de Nederlanders in Turkije veel aan spelen toekomen. De grote vraag luidt: keert Ryan Babel terug in Oranje? En is Robin van Persie er weer bij?

Bij Besiktas lijkt Babel te zijn begonnen aan zijn tweede voetballeven. De laatste weken laat de veelzijdige aanvaller zich gelden in de Turkse competitie en in de Champions League. De 42-voudig international, die op 15 november 2011 zijn laatste interland speelde, maakte in Turkije drie doelpunten in zeven wedstrijden.

Schrijver Özcan Akyol, kenner van het Turkse voetbal, is niet verbaasd dat Babel momenteel sterk presteert bij Besiktas. "Hij begint altijd goed bij een nieuwe club. Dat zag ik ook toen hij in 2013 bij Kasimpasa aan de slag ging. Bij Besiktas was het ook meteen raak", zegt Akyol.

"Besiktas is een goede ploeg en Babel past daar prima in. Hij is nu een van de sterren en wordt bewierookt door de supporters, al kan dat ook heel snel voorbij zijn. In Turkije is men namelijk nog opportunistischer dan in Nederland. Maar Babel bevalt iedereen tot nu toe goed in Turkije."

Naast Babel zitten ook de 'Turken' Vincent Janssen, Robin van Persie (beiden Fenerbahçe) en Jeremain Lens (Besiktas) in de voorselectie van Oranje. Janssen krijgt weer speeltijd nu hij is verhuurd door Tottenham Hotspur aan Fenerbahçe. De voormalig spits van AZ weet zelfs weer het doel te vinden.

Vreugde bij Vincent Janssen Getty

Dat lijkt bij Fenerbahçe ten koste te gaan van Van Persie. Hoe zwaar is de knieblessure van de Rotterdammer überhaupt? Over de situatie-Van Persie hullen Fenerbahçe en Van Persie zich zelf nog steeds in nevelen.

"Op de een of andere manier weet Van Persie in dit soort situaties altijd een rookgordijn op te trekken. Het blijft gissen", zegt Akyol. "Maar als je geselecteerd bent voor Oranje, zal het allemaal wel meevallen. Dat ziet iedereen."

Van Persie zal nooit zo populair worden als Kuijt of Van Hooijdonk ooit waren bij Fenerbahçe.

Özcan Akyol

De toekomst van Van Persie bij Fenerbahçe is volgens Akyol niet rooskleurig. "Ik denk dat Van Persie en Fenerbahçe afscheid van elkaar gaan nemen. Hoewel hij nog steeds populair is in Turkije, heeft hij het in de ogen van velen nooit helemaal waargemaakt."

Volgens Akyol weegt ook het financiële aspect mee bij een eventueel vertrek van Van Persie. "De club wil het liefst van hem af, want zijn salaris (naar verluidt 6 miljoen euro, red.) drukt zwaar op de begroting", aldus Akyol.

Robin van Persie ANP

"Daarnaast had Van Persie met een erfenis van de twee Nederlanders te maken. Hij zal nooit zo populair worden als Kuijt of Van Hooijdonk dat ooit waren bij Fenerbahçe. Als ik soms ook op Twitter lees wat de Turkse fans over hem schrijven, dan is dat niet mals. Maar het heeft hem ook niet altijd meegezeten, qua blessureleed."

Een samenvatting van Fenerbahçe tegen Besiktas is zaterdagavond (23.30 uur) te zien in NOS Studio Sport op NPO 1.