Rook uit de vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali
NOS NieuwsAangepast

Bijna 10.000 mensen geëvacueerd om dreigende vulkaanuitbarsting Bali

Zo'n 9400 mensen die rond de vulkaan Agung op Bali wonen, hebben hun huis moeten verlaten vanwege een dreigende uitbarsting. Maandag verhoogden de Indonesische autoriteiten het dreigingsniveau naar het op een na hoogste niveau.

De evacués, die vooral in Karangasem, Klunkung en Buleleng wonen, worden opgevangen door familieleden, in sporthallen en in wijkcentra. Ook toeristen is gevraagd hun koffers te pakken en voorbereid te zijn op evacuaties.

  • AFP
    Mensen rond de vulkaan worden geëvacueerd
  • AFP
    Een opvangcentrum voor evacués

Mensen wordt gevraagd om zeker zes kilometer bij de krater vandaan te blijven. Niet iedereen geeft gehoor aan die oproep; een deel van de omwonenden bleef achter om de witte rookwolken uit de krater te bekijken.

Volgens de autoriteiten kan de luchthaven voorlopig nog openblijven. Veel wandeltochten naar de berg zijn wel geannuleerd.

Op Bali zijn bijna 700 kleine aardschokken gemeten, wat volgens onderzoekers op het eiland aantoont dat een uitbarsting aanstaande is. Hoe groot die wordt, is niet te voorspellen. Bij de laatste uitbarsting, in 1963, vielen zo'n duizend doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl