Eén van de schapenkadavers
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Tientallen schapenkadavers bij levende dieren in de stal

Bij een veehouder in Gelderland zijn bij een inspectie zeker dertig dode schapen gevonden. Een deel van de kadavers, botten en schedels lag in de stallen bij nog levende dieren.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft proces-verbaal opgemaakt, meldt Omroep Gelderland. De NVWA wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat.

De politie had een melding binnengekregen van een voorbijganger. Deze had gezien dat dode schapen soms meerdere dagen bleven liggen. Ook zou er niet goed voor de dieren worden gezorgd.

Resten over hele terrein

Niet alleen in de stal lagen resten van dode dieren. Naast de stallen vond de NVWA vaten en bakken waarin ook kadavers zaten. Op zijn terrein had de veehouder huiden en onderpoten van schapen gedumpt en in de mesthoop lagen onder meer ribben en de onderkaak van een schaap.

In een aparte ruimte achter in de stal zagen de inspecteurs ook nog resten van negen schapen die vermoedelijk illegaal zijn geslacht. De NVWA doet hier nog verder onderzoek naar.

De stal met dode schapen tussen de levende

Schurft

De inspecteurs constateerden dat enkele lammeren ernstig last hadden van schurft rond hun bek. Bij een paar dieren was dit zo ernstig dat zij niet of nauwelijks konden eten of drinken. Twee schapen moesten door een dierenarts uit hun lijden worden verlost.

Op het bedrijf worden ook kippen, pauwen, duiven, konijnen en runderen gehouden. De konijnen beschikten niet over schoon drinkwater en hadden onvoldoende ruimte. Bij de andere dieren werden geen overtredingen geconstateerd.

Advertentie via Ster.nl