Op 16 januari werd er bij vergissing iemand geliquideerd in de Utrechtse wijk Overvecht foto RTV Utrecht

Dit jaar zijn in Nederland al net zoveel moorden gepleegd als in het hele vorige jaar, meldt Elsevier Weekblad. Met de vermoedelijke liquidatie in Spijkenisse van gisteravond is het aantal moorden volgens het weekblad opgelopen tot 108.

Het hogere aantal moorden komt voor een deel door het opvallend hoge aantal liquidaties. Dit jaar zijn dat er al 19, twee keer zoveel als normaal. Volgens Elsevier valt ook het aantal vermoorde Polen op: 9. De meeste Poolse doden vielen bij vechtpartijen in dronkenschap.

108 doden in bijna negen maanden is over een langere periode gezien niet uitzonderlijk veel. Elsevier houdt sinds 1992 het aantal moorden bij. Sindsdien zijn in Nederland bijna 5000 moorden gepleegd, gemiddeld 199 per jaar.

Laagterecord

Het aantal moorden neemt al jaren af. Vorig jaar werd een laagterecord bereikt. Als de trend van dit jaar zich doorzet wordt 2017 wel bloediger dan de laatste jaren gebruikelijk was. Het gemiddelde aantal moorden van de laatste jaren is 125.

Dat het aantal moorden afneemt, wordt toegeschreven aan de vergrijzing en aan het gegeven dat Nederlanders minder buiten komen en daardoor minder risico lopen. Ook speelt mee dat er nauwelijks nog heroïneverslaafden zijn die over lijken gaan om aan hun shotje te komen.

Overigens wijken de cijfers van Elsevier iets af van die van het CBS. Volgens het CBS waren er vorig jaar 110 gevallen van moord en doodslag. Meer dan de helft van de slachtoffers kwam in het eigen huis of het huis van een ander om het leven.

STER reclame