Branche wil af van rijscholen die leerlingen te snel op examen sturen
De brancheorganisatie van rijschoolhouders en de Bovag maken zich zorgen over de professionaliteit van sommige rijscholen. De Vereniging Rijschool Belang (VRB) en de Bovag klagen over het niveau van mensen die afrijden. "We krijgen signalen dat er soms examenkandidaten opdraven die echt de basis van het autorijden niet beheersen", zegt VRB-voorzitter Peter van Neck, naar aanleiding van een stuk in De Telegraaf.
Volgens de VRB zijn het vooral de stuntpakketten die rijscholen aanbieden die ervoor zorgen dat de kwaliteit zo laag is. "Tien lessen plus examen. Dan weet je eigenlijk vooraf al dat je genept wordt. Maar toch worden ze verkocht. En erger nog, deze leerlingen komen ook opdraven om af te rijden", vertelt Van Neck.
Daarom pleiten de organisaties voor betere kwaliteitscontrole op rijscholen en instructeurs. "Nu worden rijscholen er beter van, want telkens opnieuw examen laten doen is voor hen gewoon een verdienmodel."
Uren maken
Ook de Bovag, die zo'n vijfhonderd rijscholen vertegenwoordigt, zegt dat het belangrijk is om veel uren in de auto te maken voor je op examen gaat. "Tien tot vijftien lessen kan niet, dan moet je echt Max Verstappen zijn. Je moet letterlijk kilometers maken, liever wat meer lessen dan minder", zegt een woordvoerder.
Wel snapt de organisatie dat er vaak druk door ouders wordt uitgevoerd om zo snel mogelijk op examen te gaan. "Rijschoolhouders zeggen tegen ons: we komen soms leerlingen tegen die echt niet toe zijn aan het verkeer. Dat zijn incidenten, maar het gebeurt tegenwoordig wel wat vaker."
Campagne
Volgens recente cijfers van het CBR is het gemiddeld aantal lessen dat iemand tot zijn examen heeft 38. Ongeveer de helft van alle kandidaten slaagt in één keer. Het slagingspercentage schommelt al jaren rond de vijftig procent.
Wel ziet het CBR het slagingspercentage ook liever hoger. "Daarom starten we volgende maand ook een campagne op sociale media om mensen tips te geven waar ze op moeten letten als ze een rijschool uitkiezen. We zien bijvoorbeeld dat het slagingspercentage hoger ligt als mensen een tussentijdse toets nemen. Dat soort tips willen we mensen geven", zegt een woordvoerder.