De vuurbol, vastgelegd door een camera in Noordwijk
NOS NieuwsAangepast

Heldere vuurbol boven Nederland, veel meldingen van 'vallende ster'

Wie gisteravond naar de hemel heeft gekeken, heeft hem misschien wel gezien: een heldere vuurbol boven Nederland en België. "Het is uniek dat zo'n vuurbol midden op de avond te zien is", vertelt Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden aan de NOS.

Meer dan honderd meldingen van de vuurbol kwamen binnen bij het meldpunt voor vallende sterren, vertelt Bettonvil. "Dat zijn er ontzettend veel. Het is bijzonder dat zoveel mensen de vuurbol hebben gezien."

Ook op sociale media hebben veel mensen het over de 'vallende ster'.

De vuurbol was het gevolg van een steen uit de ruimte die de dampkring binnenkwam en verbrandde. Het is voorlopig geen meteoriet te noemen. "Want dat is het pas als er nog steen over is", legt Bettonvil uit.

Sterrenkundigen gaan nu onderzoek doen naar hoe groot de steen was, waar hij zich precies bevond en hoe snel hij zich richting aarde bewoog.

Iedereen baalt ervan dat ze de vuurbol niet met eigen ogen hebben kunnen zien.

Felix Bettonvil

Een dergelijke vuurbol is niet uniek, vertelt Bettonvil. "Die komen meerdere keren per jaar voor, gemiddeld een keer per maand." Maar meestal gebeurt het in de nacht, als veel mensen slapen, of overdag, als de hemel helder is. "Dus worden ze bijna nooit waargenomen."

Zelf heeft Bettonvil de bol niet gezien en veel van zijn Nederlandse collega-sterrenkundigen ook niet. Ze zijn op een conferentie in Servië. "Iedereen baalt ervan dat ze de vuurbol niet met eigen ogen hebben kunnen zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl