Donald Tusk EPA

De regeringsleiders van de EU komen in december bij elkaar om de toekomst van de euro te bespreken. Niet alleen de 19 landen die de euro hebben praten mee, maar ook de landen die de gemeenschappelijke munt nog niet hebben ingevoerd. Het initiatief voor de speciale top komt van EU-president Donald Tusk.

In een brief aan alle EU-regeringsleiders schrijft hij vandaag dat er niet één enkele oplossing is ("silver bullet"), maar dat het wel noodzakelijk is om de hete hangijzers te bespreken. Het gaat dan over de bankenunie, een Europees depositogarantiestelsel en een Europees IMF (Europees Monetair Fonds).

Ook de Franse plannen om te komen tot een Europese minister van Financiën staan op de agenda. Hij wil dat er uiterlijk volgend jaar zomer concrete besluiten worden genomen over al deze onderwerpen.

Geen conclusies

Vorige week zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tijdens zijn jaarlijkse State of the Union, dat alle lidstaten uiteindelijk de euro moeten invoeren. Juncker is eveneens voorstander van een Europese minister van Financiën.

Tusk wil komende week, als de regeringsleiders elkaar ontmoeten in Talinn, in Estland, tijdens een informele top, afspraken maken over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Volgens de voorzitter van de Europese Raad moet er namelijk nog veel gebeuren. Ook wil hij het hebben over de toekomst van de handelsverdragen, meer defensiesamenwerking en de economische ontwikkeling.

Het is niet de bedoeling om al tijdens de komende top conclusies te trekken. "Er zullen geen teksten op tafel liggen", schrijft hij.

STER reclame