Demonstranten bij de bezetting van de Suvarnabhumi-luchthaven
NOS NieuwsAangepast

Miljoenenboete voor Thaise actievoerders

Dertien actievoerders in Thailand moeten samen omgerekend 13,5 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het hooggerechtshof in Bangkok acht bewezen dat ze verantwoordelijk zijn voor de bezetting in 2008 van twee internationale luchthavens in de Thaise hoofdstad.

Door de bezetting van ruim een week werden honderden vluchten geschrapt en strandden honderdduizenden reizigers.

Geelhemden

De veroordeelde actievoerders zijn leiders van de People's Alliance for Democracy, PAD, ook bekend als de 'geelhemden'. Eind 2008 organiseerden ze de bezetting van de internationale luchthavens Don Muang en Suvarnabhumi, uit protest tegen het bewind van de partij van voormalig premier Thaksin Shinawatra.

Thaksin was in 2006 afgezet door het leger, maar zijn aanhangers kwamen in 2008 weer aan de macht, wat in Thailand massale demonstraties teweegbracht. De voormalige premier werd onder meer beschuldigd van grootschalige corruptie.

Failliet

De PAD-leiders hebben geen idee hoe ze die torenhoge schadevergoedingen zouden moeten betalen en vrezen dat ze failliet moeten worden verklaard.

In totaal 98 geelhemden zijn aangeklaagd wegens terrorisme en andere misdrijven die verband houden met de bezetting van de vliegvelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl