Abdelhak Nouri op het trainingsveld Pro Shots

Het laatste interview dat Abdelhak Nouri heeft gegeven voor zijn hartstilstand, is vanavond op tv te zien. Precies een jaar na zijn debuut in het eerste van Ajax, komt 'Appie' Nouri aan het woord in de nieuwste aflevering van de serie Kaaskop of Mocro.

De documentaire over de Nederlands-Marokkaanse middenvelder (21.45 uur op NPO 3) is gemaakt door Ajouad El Miloudi. Hij was de laatste die een interview hield met het voetbaltalent.

Nouri zakte op 8 juli tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen plotseling op het veld in elkaar. Hij liep zo'n ernstige hersenbeschadiging op dat hij nooit meer kan voetballen.

Anwar El Ghazi en Abdelhak Nouri ProShots

El Miloudi geeft in vier afleveringen een beeld van de Marokkaanse cultuur rondom thema's als liefde, relaties en seksualiteit, ontspanning en uitlaatkleppen, status en imago. De eerste uitzending was 7 september.

Mentaliteit

In de derde aflevering gaat het over de mentaliteit van voetballers van Marokkaanse afkomst in Nederland. Ajacied Nouri zei zelf al eens dat het lastig voor hen is als trainers hen direct aanspreken met de rest van de spelersgroep erbij. Ze kunnen zich dan in hun eer aangetast voelen.

Op npo3.nl vertelt El Miloudi dat hij bij Nouri ontdekte hoe het wél moet. "Die jongen staat zo dichtbij zichzelf, nederig en bescheiden, een echt rolmodel. Hij laat zien dat je niet filmpjes met gouden Rolexen op Instagram hoeft te maken als je het gemaakt hebt, maar dat je iedereen moet blijven bedanken. Ik probeer dat zelf ook, bescheiden zijn, ik snap heel goed wat hij bedoelde met zijn woorden."

Nouri was nog niet absolute top, net als veel Marokkaanse voetballers. "Ik heb bijvoorbeeld met voetballer Abdellaoui gesproken. Die is heel openhartig. Hij had echt de wereldtop kunnen bereiken zegt-ie, maar had niet de goede mentaliteit. En Gertjan Verbeek vertelt op een hele grappige manier dat Marokkaanse voetballers geen sorry kunnen zeggen."

STER reclame