NOS Nieuws

Bierfestival in Maleisië verboden na islamitisch protest

In Maleisië is deze week een bierfestival in Kuala Lumpur verboden na protesten van een islamitische partij. De politie heeft vandaag een verklaring naar buiten gebracht waarin staat dat er aanwijzingen waren dat militanten het evenement wilden verstoren.

De islamistische partij vindt dat het festival, dat begin oktober stond gepland, strafbare feiten, verkrachting en seks uitlokt. Dat de gemeenteraad maandag de zesde editie van het festival afgelastte, is veel Maleisiërs in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zien het als een teken dat de invloed van de strenge islam in hun land groeit.

Oncontroleerbaar

Een paar dagen na het besluit van de raad heeft de politie nu een verklaring naar buiten gebracht. Verschillende organisaties zouden plannen hebben gehad om het evenement te saboteren. De politie wil niet zeggen om welke groepen het gaat. In Maleisië is onder meer de islamitische terreurorganisatie Abu Sayyaf actief.

Om te voorkomen dat het evenement zou uitlopen op iets dat de politie niet meer kon controleren, is besloten om het festival te verbieden, zegt de chef van de Maleisische politie.

Er zijn vaker protesten in het overwegend islamitische Maleisië tegen 'westerse en on-islamitische' evenementen. Meestal worden die geleid door een islamitische oppositiepartij en conservatieve ngo's. Er werden zo'n 6000 bezoekers verwacht op het festival waar naar verluidt speciaalbieren uit elf landen te proeven zouden zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl