De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Wereldprimeur: een zandplaat gaat de dijk redden

De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad voldoet niet meer aan de veiligheidsnormen en wordt daarom versterkt. Vanmiddag beginnen de werkzaamheden. Niet met het gebruikelijke extra breuksteen, maar met een soort zandmotor. Het is een wereldprimeur in water zonder getij.

De dijk houdt het water van het IJsselmeer en Markermeer in toom en beschermt de provincies eromheen tegen hoogwater.

Rijkswaterstaat legt aan beide kanten van de dijk een zandplaat aan van zo'n 150 meter breed. Daarvan ligt straks zo'n 70 meter boven water, de rest loopt schuin af onder water.

"Het is vergelijkbaar met wat de laatste jaren voor de Nederlandse kust gebeurde met de zandmotor", zegt woordvoerder Marc Koolwijk van Rijkswaterstaat. "Daar werd zand opgespoten waardoor de kust zich op een natuurlijke manier uitbreidde."

Building with nature

De vraag was of dit ook kan in wat in feite een bak stilstaand water is. Daarom is er de afgelopen vier jaar een proef gedaan, halverwege de Houtribdijk aan de kant van het Markermeer. "De resultaten waren positief en daarom gaan we dat voor een deel van de dijk doen, building with nature noemen we dat".

Op de zandplaat kan vegetatie groeien. Ook onder water zal meer leven ontstaan. Dat is bij de Markerwadden ook al gebeurd. De plaat trekt broedvogels, mosselen, slakken en insecten aan. Ondertussen houdt hij de golfslag tegen. Zo beschermt het zand de dijk.

De noordelijke helft van de dijk bij Enkhuizen krijgt aan weerszijden zand omdat het daar redelijke ondiep is. Bij Lelystad, ten zuiden van de dijk, komen stenen aan weerszijden. Het is daar veel dieper en het is te duur om daar ook zand neer te leggen.

De werkzaamheden gaan zo'n drie jaar duren, meldt NH Nieuws. De N302 van Hoorn naar Lelystad blijft open. Het autoverkeer heeft nauwelijks last van de werkzaamheden.

Het fietspad tussen Lelystad en Trintelhaven halverwege de N302 wordt werkterrein. In de zomer van 2019 gaat het fietspad weer open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl