Staatssecretaris Van Rijn tijdens een les over groente en fruit
NOS NieuwsAangepast

Groentebox moet kinderen stimuleren meer groenten te eten

Doosjes met groenten om kinderen op de gezonde tour te krijgen. De staatssecretarissen Martin van Rijn en Jetta Klijnsma delen ze vandaag samen met de Haagse wethouder Baldewsingh uit op een voorschool in de Haagse wijk Escamp. Het is de aftrap van een proef op meer voorscholen in Den Haag. Dat zijn peuterspeelzalen of kinderdagverblijven waar kinderen tussen 2,5 en 4 jaar spelend leren.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma met een kind dat een groentebox heeft gekregen

Lager inkomen

Het is een initiatief van de Rijksoverheid, de gemeente Den Haag en Albert Heijn. De pilot vindt bewust plaats in wijken waar mensen een lager inkomen hebben, omdat daar meer kinderen met overgewicht wonen. Op twaalf verschillende locaties worden in dertig groepen de komende tijd eenmalig de doosjes uitgedeeld.

Het gaat om een box met tomaatjes, komkommer en paprika. Het is de bedoeling dat kinderen van twee en drie jaar hierdoor gestimuleerd worden om meer groenten te eten.

Het kabinet heeft dit jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor kinderen uit arme gezinnen. Met dit geld worden de groenteboxjes betaald.

Rotterdam

In Rotterdam werden al eerder groenteboxjes uitgedeeld, met een positief resultaat: meer kinderen gingen groenten eten en meer ouders gaven hun kinderen groenten mee. De doosjes die nu worden uitgedeeld zijn vooral bestemd voor kinderen van twee en drie jaar; zij zijn oud genoeg zijn om met de box te kunnen 'spelen'. Ook is de groentebox compacter geworden, en bevat hij informatie voor de ouders met een quiz.

Of de pilot in de rest van het land wordt doorgetrokken, is nog de vraag. Lokale wethouders moeten zelf beslissen of ze hiermee aan de slag willen.

De groentebox die uitgedeeld wordt aan de peuters

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl