House of Lords in zitting tijdens een toespraak van koningin Elizabeth AFP

Leden van het Britse Hogerhuis hebben het afgelopen parlementaire jaar miljoenen gedeclareerd aan onkosten, maar spraken zelden in the House of Lords. Dat blijkt een analyse van een non-profitorganisatie die hervormingen van het Britse kiesstelsel wil, schrijft de krant The Independent.

Het Hogerhuis telt 798 leden. 115 Lords zeiden in een jaar tijd helemaal niets tijdens debatten, maar declareerden samen wel bijna 1,5 miljoen euro aan onkosten. Critici spreken van een 'iets-voor-niets-cultuur'. Bijna de helft van de Hogerhuisleden zei minder dan tien keer iets. Deze groep declareerde in totaal zo'n 8,2 miljoen euro.

De Britse Lords worden voor het leven benoemd door de Kroon. Ze krijgen geen salaris, maar mogen tot 340 pond per dag declareren voor hun aanwezigheid. De non-profitorganisatie Electoral Reform Society heeft het over "onderuitgezakte adel" en pleit ervoor om het Britse Hogerhuis voortaan direct te kiezen, het aantal leden terug te brengen en ze een vast salaris te geven.

Een woordvoerder van het Hogerhuis zegt dat in de analyse andere bijdragen waarop de Lords de overheid controleren, niet zijn meegewogen. Zo nemen de leden ook zitting in commissies, stellen ze vragen aan de regering en wordt wetgeving geamendeerd.

'Overduidelijk absurd'

Eerder noemde House of Commons-voorzitter John Bercow de omvang van het Hogerhuis "overduidelijk absurd". Hij stelde voor om het aantal leden te halveren naar 400. De leider van de Scottish National Party in het Lagerhuis noemt zijn collega's in het Hogerhuis "een nationale schande". Lords die niets bijdragen, moeten er volgens hem uit worden gegooid.

Momenteel wordt de grootte van het Hogerhuis geëvalueerd. Mogelijk komt er een verplichte pensioengerechtigde leeftijd. Eerder deed toenmalig premier Blair al iets aan de omvang van het Hogerhuis. Hij schafte in 1999 de adellijke erfopvolging van Hogerhuis-zetels af. Op dat moment telde the House of Lords ruim 1300 leden. Een nieuw hervormingsvoorstel in 2012 haalde het niet.

STER reclame