Google-topman Sundar Pichai
NOS Nieuws

Google neemt voor ruim miljard dollar deel HTC over

Google neemt een deel van HTC over voor 1,1 miljard dollar (omgerekend 925 miljoen euro). De Taiwanese smartphonemaker behoudt de merknaam HTC.

Google 'koopt' met deze overname kennis, in de vorm van 2000 extra medewerkers waarvan een deel nu al bij Google is gedetacheerd. Ook krijgt het bedrijf hiermee recht op het gebruik van intellectuele eigendommen van HTC.

De zoekgigant lanceerde vorig jaar een nieuwe smartphone-lijn, de Pixel, en wil daar meer in investeren. Begin volgende maand wordt een nieuwe versie van deze telefoon verwacht.

Zelf ontwikkelen

Het bedrijf maakt al jaren zijn eigen telefoon, dat model zou moeten staan voor andere telefoonmakers die werken met Android. Maar de smartphones van Google zijn nooit echt populair geworden. De Android-wereld wordt gedomineerd door bedrijven als Samsung, LG en Huawei.

De vorig jaar geïntroduceerde Pixel-serie moet dat veranderen. Google trok het complete ontwikkelproces naar zich toe, in de hoop zijn eigen ideale telefoon te maken. De Pixel werd goed ontvangen, maar had nauwelijks impact op de markt.

De overname van HTC is opvallend. Google kocht in 2011 Motorola voor 12,5 miljard dollar. De ervaring die dat bedrijf meebracht had zich moeten vertalen in nieuwe hardware. Maar het liep anders, drie jaar later besloot de internetgigant Motorola alweer te koop te zetten. Lenovo kocht het voor fors minder geld, namelijk 2,9 miljard dollar.

Nieuwe zak geld

Voor HTC betekent de overname een nieuwe zak geld. Het bedrijf was in de beginjaren van Android heel succesvol, maar werd ingehaald door merken als Samsung en worstelt tegenwoordig met het verkopen van smartphones.

Het Taiwanese bedrijf is inmiddels zo klein geworden, dat het niet meer apart door onderzoeksbureau IDC wordt genoemd in zijn kwartaal-onderzoeken. Dat betekent dat het aandeel kleiner is dan 5,5 procent. Samsungs aandeel is 23,3 procent.

Het is volgens Bloomberg onduidelijk wat de overname betekent voor de toekomst van HTC. De handel in het aandeel is gisteren stilgelegd en de waarde is sinds begin dit jaar 12 procent gedaald. De verwachting is dat HTC meer zal focussen op de ontwikkeling van zijn virtualrealitybril. Het bedrijf belooft daarnaast ook smartphones te blijven maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl