NOS NieuwsAangepast

Meer ongelukken met ouderen op e-bike; politie adviseert helm

Het aantal verkeersongelukken met e-bikes neemt toe, vooral onder ouderen. Sinds 2014 zijn zeker 79 e-bikers in Nederland om het leven gekomen bij een verkeersongeval, blijkt uit nieuwe politiecijfers, meldt het AD.

Vooral senioren lopen gevaar: 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder. De politie vindt het zorgwekkend en adviseert e-bikers dringend om een helm te dragen.

"Door de vergrijzing zien we dat mensen steeds langer mobiel blijven en een e-bike nemen. Op zich is dat mooi, want het is gezond," zegt Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider infrastructuur bij de politie in het AD. "Helaas missen sommige ouderen de vaardigheid om hem te besturen."

Cursus

Volgens Van Hasselt is het ook gevaarlijker geworden op het fietspad: "Vroeger hadden mensen ongeveer een gelijk tempo. Nu zien we e-bikes, gewone fietsen, supersnelle elektrische fietsen en bakfietsen."

Mensen die mobiel willen blijven, zouden wel wat kunnen doen. "Het zou goed zijn als mensen een cursus volgen. De e-bike geeft een extra zetje, soms onverwachts. Daardoor kun je wankelen, slingeren en vallen", zegt Van Hasselt in de krant.

"Draag een helm, zeker als je wat ouder bent", zegt hij. "Onderzoek laat zien dat het dragen van een helm ernstig letsel kan voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl