NOS NieuwsAangepast

Kans op storingen door zonnevlam

Een plasmawolk van de zon kan de komende dagen de aarde bereiken. De wolk kan satellieten ontregelen, wat gevolgen kan hebben voor bijvoorbeeld navigatieapparatuur. Of dat echt gebeurt, is volgens astronomen niet te voorspellen.

De plasmawolk is het gevolg van een enorme zonnevlam maandagnacht, de krachtigste sinds 2006. Het betekent mogelijk een nieuwe piek in de gemiddeld elfjarige zonnecyclus en is goed nieuws voor astronomen die in 2009 waarschuwden dat er verontrustend weinig explosies op de zon te zien waren. Dat zou kunnen leiden tot een temperatuurdaling op aarde.

Bij de enorme explosie, later gevolgd door nog een kleinere, heeft de zon een wolk gas uitgestoten die zich momenteel richting aarde beweegt en donderdagochtend wordt verwacht.

Die plasmawolk kan een geomagnetische storm uitlokken die invloed kan hebben op GPS-satellieten en het mobiele telefoonverkeer. Maar zo'n geomagnetische storm laat zich niet goed voorspellen. Het kan ook zijn dat de zonnevlam geen enkel gevolg heeft, zeggen astronomen.

Noorderlicht

Een ander gevolg van de geomagnetische storm kan zijn dat het noorderlicht te zien is in Nederland. Maar ook daarbij houdt de Belgische sterrenwacht, waar het West-Europese waarschuwingcentrum RWC is ondergebracht, een slag om de arm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl